Pas på stempelkaffen, hvis dit kolesteroltal er højt
Vær opmærksom, hvis du har højt kolesteroltal
Hvis du lider af et for højt kolesteroltal, er der en risiko for, at stempelkaffe kan forhøje tallet yderligere. Det viser en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse om kaffe, som Kjeld Hermansen, der er forskningsoverlæge ved Aarhus Universitetshospital, har stået i spidsen for.
Når ikke kaffen løber igennem et papirfilter, undlader man nemlig at udskille nogle kolesterolforhøjende stoffer, der hedder cafestol og kahweol.
I forsøgene, der er lavet i forbindelse med rapporten, viser det sig, at der ikke er risiko for et højere kolesteroltal, hvis man udelukkende drikker filterkaffe.
»Hvis man har dårligt hjerte eller i forvejen har et højt kolesteroltal, så vil jeg anbefale, at man tænker over, hvor meget stempelkaffe man drikker, fordi cafestoltallet her er meget højere,« siger Kjeld Hermansen.
Vidste du at…
Cafestol kan måske behandle sukkersyge?
Cafestol kan være banebrydende for både forebyggelse og behandling af type 2-diabetes.
Ud over en positiv indvirkning på insulinproduktionen kan cafestol nemlig øge optagelsen af sukker i muskelceller, og det er en af de måder, man forsøger at behandle type 2-diabetes på.
Noget af cafestolen slipper stadig igennem filteret, hvis du drikker filterkaffe.
Derfor viser de positive resultater sig også her.
Ufiltreret kaffe er ikke så usund
Hvis du ikke lider af et højt kolesteroltal, er der dog ingen ko på isen, siger Kjeld Hermansen. Et stort indtag af stempelkaffe forhøjer kun tallet meget lidt.
»Tallene er forsvindende små, hvis man ikke har nogen skavanker med sit kolesteroltal. Hvis man for eksempel har et kolesteroltal på 5,3, kan man forvente, at tallet stiger med 0,1. Det er vel at mærke, hvis du drikker 4-6 kopper stempelkaffe over en længere periode,« siger Kjeld Hermansen.
I rapporten konkluderer de desuden, at kaffe har mange andre positive indvirkninger på vores krop, og at man ser flere positive effekter end negative.
Kaffetyper
Stempelkaffe er blot en af mange typer ufiltreret kaffe. Herunder findes også kogekaffe, espresso og instant-kaffe som Nescafé
Kaffedrikkere har nedsat risiko for sukkersyge
Netop stoffet cafestol, som er et bioaktivt stof i kaffe sammen med blandt andet koffein og kahweol, kan nedsætte risikoen for at få type 2-diabetes.
Kjeld Hermansen har nemlig fundet ud af, at cafestol har en positiv indvirkning på insulinproduktionen. Det kan være med til at nedsætte blodsukkeret.
»Vores fund kan være forklaringen på, at kaffedrikkere har cirka 25 procent mindre risiko for at få type 2-diabetes,« siger Kjeld Hermansen.
Kaffe er også godt for hjertet
Ud over de nye opdagelser har Vidensråd for Forebyggelses rapport om kaffe også bevist, at 3-5 kopper kaffe om dagen nedsætter risikoen for hjerte-kar-sygdomme med 10 procent.