Hvorfor er umalet kaffe dyrest?

Når der er tilbud på kaffe, er den umalede kaffe enten ikke med i tilbudet - eller også er den dyrere. Hvorfor, vil en læser gerne vide.
?

Hvad er årsagen til, at jeg skal betale mere for den kaffe, som jeg selv maler, end for den kaffe, som I har malet for mig. Kiloprisen i min lokale SuperBrugsen er 70 kroner for malet Blå Cirkel og 100 kroner for hele bønner. En anden ting er, at I nu er begyndt på, som flere af de andre kaffefirmaer, at reducere mængden af kaffe i posen til 400 gram. Hvorfor det? 

Stig Rasmussen, Rødby Havn

Svar fra Susanne Hegnbo

Der er primært tre grunde til, at prisen på umalede bønner er højere end på malede bønner. For det første stilles der højere krav til råvaren, da det er nødvendigt med en bedre kvalitet af bønner for at sikre tilstrækkelig ensartethed. Det gør råvaren dyrere i indkøb. Derudover er kravene til emballagen anderledes, hvilket også gør emballagen lidt dyrere. For det tredje skal hele bønner have en lidt længere afgasningstid, inden de kan sælges, og partierne produceres mindre, hvilket også øger omkostningen en smule. Når det gælder posestørrelsen, kan der ligge flere overvejelser bag. En af dem er at mindske udsvinget i priserne, som forbrugerne oplever. En anden årsag kan være, at vi gerne vil markedsføre nogle produkter sammen for at kunne give kunderne bedre tilbud. Det var blandt andet årsagen til, at vi valgte at øge posestørrelsen på hele vores Cafe Luxury kaffeserie for et stykke tid siden. Dermed kunne vi sætte kaffen på tilbud sammen med Cirkel kaffe. Endelig kan en leverandør skifte pakningsudstyr, hvilket gør, at vi må justere posestørrelserne op eller ned.

Susanne Hegnbo er ansvarlig for blandt andet indkøb af kaffe til Coops butikker.

Læs mere om