Hvordan kender man forskel på kostfibrene?
Jeg er nysgerrig på, hvordan man kan kende forskel på opløselige og ikke-opløselige kostfibre i de produkter, vi køber? Et eksempel er en dåse Coop Majs med 2,4% kostfibre. Hvordan ved man, om det er opløselige eller ikke opløselige kostfibre, og gør det nogen forskel i forhold til kost- eller endnu vigtigere tarmbalance? Er der et godt mix, og hvordan finder man det? Det kunne måske hjælpe os med tarmproblemer.
Christian Petersen
Svar fra Mia Kristensen
Fødevarer skal i Danmark mærkes med en næringsdeklaration, hvor det er obligatorisk, at forbrugerne kan læse indhold af energi, fedt, mættede fedtsyrer, kulhydrat, sukkerarter, protein og salt. Det er dog valgfrit at angive indholdet af bl.a. kostfibre, og disse inddeles ikke yderligere, da det ikke p.t. er tilladt at deklarere. Det kunne nok være brugbart for nogle grupper, at flere ting blev deklareret, men det kan også virke forvirrende på andre.
Mia Kristensen underviser på Københavns Professionshøjskole og er uddannet inden for fødevarevidenskab på Københavns Universitet.