Sådan får du de rigtige bakterier i tarmen

Miljøet i tarmen har med stor sandsyndlighed indflydelse på vores helbred. Forskerne er enige om, at mange og mange forskellige bakterier er godt. Samtidig er nogle bakterier ekstra gavnlige for os. Vi kan selv gøre en masse for at få et sundt miljø i tarmen, men meget bliver grundlagt allerede i barndommen.
Balloner formet, så de ligner en tarm

Ved at spise grønt og fiberrigt kan du påvirke bakterierne i tarmen, så de danner stoffer, der er gode for dit helbred. 

Bedst med en naturlig fødsel

Noget af det bedste for etableringen af en sund tarmmikrobiota er at blive født naturligt. På vej ud gennem fødselskanalen kommer barnet i nærkontakt med masser af gode bakterier i moderens underliv. De vil med det samme tage ophold i spædbarnets tarm og indlede et gavnligt samarbejde med kroppen. Babyer, der kommer til verden ved kejsersnit, får ikke den samme fødselsgave og starter derfor livet med en fattigere mikrobiota i tarmen. Forskerne overvejer, om det kan være årsag til, at babyer født ved kejsersnit har 10-20 procent større risiko for at udvikle f.eks. astma, allergi, børnegigt, forskellige bindevævssygdomme, kronisk tarmbetændelse og børneleukæmi.     

Amning styrker

Når mor ammer sit barn, er det med til at styrke tarmmikrobiotaen, fordi modermælken indeholder stoffer, som tilgodeser nogle af de bakterier, forskerne mener, er gode for os. Modermælkserstatning indeholder ikke de samme stoffer.  

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Voks op med snavs og dyr

Der er fyldt med snavs og bakterier på landet, og det er med til at styrke immunforsvaret, tyder undersøgelser på. Børn, der er vokset op på landet, får langt sjældnere allergi og allergisk astma som voksne end børn, der er vokset op i byen. Forskning viser desuden, at børn, der vokser op på landet blandt dyr, har en rigere tarmmikrobiota end andre.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Undgå for meget antibiotika

Antibiotika er effektivt til at slå skadelige bakterier ned. Desværre slår det også gode bakterier ihjel. Behandlinger med antibiotika kan derfor være med til at udvande diversiteten i det bakterielle økosystem i tarmen – især i barndommen. Man skal derfor kun bruge antibiotika, når det er nødvendigt.  

Spis varieret

Varieret kost giver en mere mangfoldig sammensætning af tarmbakterier.

Spis grønt og fiberrigt

Når du fodrer tarmbakterierne med grove grøntsager og fuldkorn, kvitterer de ved at producere stoffer, der er gode for dit helbred. Spis f.eks:

  •  Gulerødder
  •  Broccoli
  •  Porrer
  •  Kål
  •  Grønne bønner
  •  Rugbrød
  •  Havregryn
  •  Ris 
  •  Spelt og rugkerner

Spis  syrnede, gærede og fermenterede produkter

Det er sandsynligt, at syrnede, gærede og fermenterede produkter har en gavnlig effekt på tarmmiljøet. De processer, som foregår, når man syrner, gærer og fermenterer fødevarer, ligner lidt de processer, som bakterierne laver nede i tarmen. En del af den slags produkter indeholder derfor både levende gavnlige bakterier og bakteriernes produkter.

Gå på toilettet 1-3 gange dagligt

Bliver maden for længe i tarmen, kan det betyde, at bakterierne producerer flere af de stoffer, der er skadelige for os, og samtidig kan det føre til forstoppelse, hvis vi holder os for længe. Derfor er det sundt med et godt flow i tarmen. Motion, masser af væske og en grøn kost kan være med til at øge madens gennemløbstid, så du føler regelmæssig trang til at komme på toilettet.

Kilder: Andreas Munk Petersen, Oluf Borbye, Tine Rask Licht, Videnskab.dk, politiken.dk, ing.dk, dr.dk

   

Læs mere om