Hvor meget gær skal jeg bruge?

Det er ikke sådan lige til at halvere en bageopskrift, hvis man gerne vil have et vellykket resultat

Mængden af gær er vigtig, når du bager brød, og du kan ikke uden videre skære ned på gær

?

Hvis jeg har en bageopskrift på for eksempel 20 boller, og jeg kun ønsker at bage 10, kan jeg så halvere ingredienserne inklusive gærmængden? Og vil hævetiden så blive ændret?
 

Marianne Jørgensen

Svar fra Mia Kristensen

En tommelfingerregel er, at hævetiden fordobles, når mængden af gær (i gram) i dejen halveres (men i dette tilfælde halverer du alle ingredienserne). Da det er væksten af mikroorganismer, det drejer sig om, så er det altså ikke så nemt at kontrollere som de andre ingredienser i din brøddej. Så du kan godt halvere mængden af gær, men regn evt. med, at dejen skal have lidt længere tid til at komme i gang og hæve til dobbelt størrelse. Og husk, at det giver altid et mere velsmagende brød, hvis du anvender mindre gær og giver brødet længere tid til at hæve.  

Mia Kristensen underviser på Københavns Professionshøjskole, og er selv uddannet inden for fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om