Hvor længe kan risengrød og risalamande holde sig?

Hvor længe kan risengrød holde sig, hvis du har fået lavet en for stor portion, eller hvis den skal blive til risalamande senere? Og hvor længe kan l blive ved at spise af risalamanden fra juleaften, før resten bør kasseres? Samvirke giver dig svarene med hjælp fra seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet Jens Kirk Andersen
Kanelsukker drysses over risengrød i en skål, som er øst op fra en gryde.

Nedkøling af risengrøden er alfa omega for at undgå udvikling af bakteriesporer. Men så kan du også godt bruge den til risalamande op til en uge efter, den er fremstillet. 

Hvor mange dage kan risengrød holde sig i køleskabet?

Risengrød kan godt holde sig op til en uge på køl – dvs. ved højst 5 grader. Men det er en forudsætning, at opvarmningen har været grundig og nedkølingen effektiv. Med risengrød, der skal koges i en times tid, vil opvarmningen i realiteten altid være grundig – ellers bliver risene ikke til at spise. Men nedkølingen er mindst lige så vigtig. Der vil naturligt være bakteriesporer til stede i risene, og mange af disse vil kunne overleve kogningen. De kan blive et problem og give opkastning og diarré, hvis nedkølingen er for langsom.

Hvor hurtigt skal grøden køles ned?

Der er en tommelfingerregel, der siger, at nedkøling fra 65 til 10 grader skal ske på højst 3 timer. En stor grydefuld grød er længe om at køle ned – især den midterste del af grøden. Man bør derfor faktisk røre rundt i grøden under afkølingen. Om vinteren, hvor det er koldt udenfor (mindre end 10 grader), kan det være en god idé at sætte den varme gryde til afkøling udenfor. Derefter skal grøden som nævnt opbevares i et koldt køleskab, ved højst 5 grader.

Er dit køleskab koldt nok?

Flere undersøgelser tyder på, at mange af os ikke har det helt så koldt i vores køleskabe, så det er en god idé at få tjekket temperaturen.

Hvornår bliver risengrød for gammel til at blive brugt til risalamande?

Hvis risengrøden er fremstillet og opbevaret som beskrevet ovenfor, kan man bruge den til risalamande i op til en uge. Kassér den, hvis den begynder at lugte eller smage dårligt.

Hvor længe kan risalamande holde sig i køleskabet?

Risalamande er risengrød, der er blandet op med fløde. Så her kan man støtte sig til den holdbarhed, der er angivet på fløden – hvis altså risengrøden er relativt nylavet og lavet som beskrevet ovenfor. Hvis risengrøden allerede har stået op mod en uge i køleskabet, vil risalamanden have en kort holdbarhed – formentlig kun en dags tid eller to.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kan jeg fryse risengrød ned og bruge den til risalamande senere?

Med hensyn til fødevaresikkerhed er der ikke noget problem i dette, men konsistensen af grøden kan muligvis ændre sig under frysning og optøning, så det går ud over din oplevelse af risalamanden. 

Går det ud over holdbarheden, hvis grøden er kogt færdig under dynen?

Det er fint at ”koge” risengrøden færdig under dynen, så længe den holder sig rigtig varm. Temperaturen skal holdes over den temperatur, hvor bakterier kan vokse. Det vil sige over ca. 65 grader.

Kan jeg fryse risalamande ned?

Fødevaresikkerheden er ikke et problem. Men konsistensen vil blive anderledes. Det skyldes bl.a., at luften forsvinder fra fløden under optøningen, så risalamanden bliver ”tynd” i det.

Hvordan skal jeg opvarme risengrød, der har været på køl eller er tøet op fra frost?

Hvis grøden skal spises samme dag, kan man godt nøjes med en mild opvarmning til ”spisetemperatur”. Skal grøden gemmes yderligere, er det vigtigt, at den varmes grundigt op til over 75 grader. Husk, at færdiglavet kold risengrød let kan brænde på. Det kan være en idé at benytte mikrobølgeovn til opvarmningen eller tilsætte lidt ekstra mælk, hvis du varmer den på komfuret i en gryde. 

Kilde: Seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet Jens Kirk Andersen. 

Læs mere om