8 fejl ved frokostbordet, der forringer madens holdbarhed

Har du mødt mug på pestoen før tid eller kødpålæg, der er blevet dårligt inden udløbsdatoen? Så har du måske begået en af disse almindelige fejl.

Man kan da sagtens bruge sin egen kniv til både smør, leverpostej og sandwich spread. Eller hvad?  

Mange tænker: Det går nok

Kan man bruge samme kniv til smør og leverpostej? Og skal låget til bøtten med hummus og låget til glasset med de syltede rødbeder vende med bunden op eller ned, når det mellemlander på bordet? Vi har forskellige vaner ved middagsbordet, og hvad der for nogle er helt normalt, kan for andre virke mærkeligt eller direkte ulækkert. Men en ting er vaner, noget andet er, hvad vores omgang med maden betyder for dens holdbarhed. Samvirke har spurgt adjunkt ved Ernæring og Sundhedsuddannelsen på Københavns Professionsskole Mia Irene Kristensen, hvordan man optimalt bør behandle maden for at sikre friskhed og kvalitet længst muligt.

»Mange er nok ikke klar over, hvilke faldgruber der kan være i forhold til at forkorte madens holdbarhed. Men jeg tror også, mange tager chancen eller måske bare bliver dovne. Og lige pludselig er der mug på pestoen eller syltetøjet, fordi man tænkte, at man da godt lige kunne bruge kniven med leverpostej på,« siger hun.

Det er både ærgerligt og spild af ressourcer at skulle smide mad ud, der er blevet kedeligt eller dårligt før tid, men samtidig er der også en risiko for at blive syg, hvis vi kommer til at spise mad, der er blevet fordærvet af bakterievækst eller mug, pointerer Mia Irene Kristensen.

8 almindelige fejl

1) Du bruger din egen kniv til flere forskellige typer pålæg

Når man gør det, risikerer man at bringe bakterier fra én fødevare over i en anden, og holdbarheden er jo forskellig for de forskellige typer fødevarer. Så når du pludselig bringer noget letfordærveligt pålæg – f.eks. leverpostej ned i syltetøjet eller andet smørepålæg med en længere holdbarhed – så bliver holdbarheden lige så kort som leverpostejens. Forsyn i stedet alle typer pålæg med hver sin kniv, ske eller gaffel.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2) Du overvejer ikke, hvordan låg fra pålæg ligger på bordet

Ligger låget længe på bordet under hele frokosten, bør det ligge med undersiden nedad og på et rent stykke rent køkkenrulle. På den måde undgår du, at der drysser støv fra luften ned på undersiden af låget, som jo er i kontakt med fødevaren. Køkkenrullen gør, at der til gengæld ikke kommer bakterier fra køkkenbordet på lågets underside. Har du kun låget af i et par minutter, bliver det omstændeligt med køkkenrullen, men læg så i stedet låget med undersiden opad, mens du smører færdigt. På grund af den korte tid vil truslen fra mikroorganismer via støv i luften ikke være særlig stor. Husk at vaske låget, hvis du taber det på gulvet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3) Du lader pålæg stå uden låg i længere tid

Det er ikke den mest æstetiske løsning, men det sikrer bedre holdbarheden, hvis maden er dækket til. Servér derfor gerne maden i dens emballage og sæt så låget på leverpostejen, når du har taget af den. Du kan også bruge madfilm eller andet til at dække serveringsfade. Pålæg kan udtørre, hvis det står ude for længe uden låg, så det bliver kedeligt i overfladen og skifter farve. Samtidig forhindrer låget, at støv eller fluer sætter sig på maden.

4) Du tager pålæg med fingrene

Du har højst sandsynligt ikke 100 procent rene hænder, så hvis du rører ved pålægget med dine fingre, er der risiko for, at du overfører bakterier til pakken med f.eks. hamburgerryg, hvilket kan forkorte pålæggets holdbarhed i forhold til, hvad der står på emballagen. Har du tænkt dig at spise hele pakkens indhold med det samme, skal du dog ikke betænke dig ved at bruge klør fem, så længe du har vasket dem først.

5) Du pynter kødpålægget og sætter det tilbage i køleskabet

Skal bordet tage sig flot ud, er det oplagt at lægge en skive agurk, et par stykker peberfrugt eller lidt persille på kødpålægget. Men alle grøntsagerne indeholder jordbakterier, så hvis maden først står ude i en times tid og så bagefter kommer tilbage i køleskabet nogle dage, så er der grobund for, at jordbakterierne kan vokse. Hvis man vil sikre længst mulig holdbarhed efter servering, skal man altså adskille pålæg og pynt.

6) Du lægger varmt og koldt på samme fad

Et klassisk eksempel er koldrøget laks med varm røræg ovenpå. Det smager lækkert, og sandsynligheden for, at fadet derfor bliver tømt, er stor. Men hvis der er laks tilovers, vil konsistens og holdbarhed være påvirket negativt på grund af varmen fra ægget, og du kan ikke længere regne med den holdbarhed, der står på pakken.

7) Pålæg står på bordet i lang tid

En god frokost i godt selskab kan trække ud. Men når skinkepålæg, filet og leverpostej har stået ude i 2-3 timer – måske varmt og i sollys – kan man ikke længere stole på den holdbarhed, der står på pakken, som kun gælder, når produktet opbevares efter anvisningen. Og behøver vi nævne en skæreost, der har svedt ...?    

8) Du lægger pålæg tilbage i emballagen

Jo mere maden vandrer fra f.eks. originalemballage til skærebræt og serveringsfade, des større er risikoen for, at der kommer bakterier eller andre mikroorganismer på fødevaren, der kan fremskynde nedbrydningen af den. Har du haft pålæg ude af originalindpakningen, så læg altid overskydende stykker i ren emballage, når det skal på køl igen – og altså ikke tilbage i originalindpakningen.

Kilde: Adjunkt ved Sundhed og Ernæring på Københavns Professionsskole, Mia Irene Kristensen

Læs mere om