Hvilken kræsentype er du?

Kræsenhed er ikke bare kræsenhed. 6 forskellige typer findes der. Læs med og find ud af, hvilken type du eller dit barn er og se, hvad du kan gøre, for at komme kræsenheden til livs. Samvirke er inspireret af Lone Spliids bog: "Kræsen - Førstehjælp til familier med kræsne børn".

Rutinespiseren

Sådan kender du ham: Spiser kun ganske bestemte ting til alle måltider som eksempelvis spegepølsemad eller toast med marmelade.

Det kan du gøre: Er maden du eller dit barn foretrækker sundt, så tænk: det skal nok gå over - og slap så af. Er du eller dit barn til gengæld kørt fast i en usund madvare, som toastbrød med syltetøj, så fjern det fra huset og se, hvad der sker. Sørg for at servere mad med mange muligheder eksempelvis pitabrød, hvor barnet selv vælger fyldet ved bordet.

Hold ud, hvis dit barn sulte-strejker, det går for det meste over.

Frugtignoranten

Sådan kender du ham: Rører ikke frugt.

Det kan du gøre: Skær frugten ud i mundrette stykker.

Fyld frugtskålen med så meget forskelligt slags frugt som muligt, så barnet frit kan vælge. Start med børnevenlige frugter som: æble, banan, klementin, appelsin, melon, pære og vindrue.

Fastfoodfråderen

Sådan kender du ham: Pizza, lasagne, burger, røde pølser, pommes frites – alt usundt får dette barns mundvand og måske dit til at løbe.

Det kan du gøre: Lav yndlingsmaden selv. Skift de hvide burgerboller ud med grove, brug kød af god kvalitet, lav ovnbagte pommes frites og skift de lyse pastaplader i lasagnen ud med grove. Sørg for, at der altid er lækre grøntsagssnacks på bordet.

Grøntsagshaderen

Sådan kender du ham: Hader alle grøntsager og nægter at spise dem.

Det kan du gøre: Gem grøntsagerne ved at blende dem i retterne. Kom eksempelvis en hel masse grøntsager i kødsaucen. Prøv også at servere rå grøntsager i stedet for tilberedte. Server dip og dyppe-ting som kokos, solsikkekerner, hakkede peanuts til – så barnet kan dyppe og rulle gulerodsstængerne og agurkestavene.

Konsistenskongen

Sådan kender du ham: Skærer ansigt, når maden byder på overraskende konsistenser som klumper, sejhed, klister eller kerner i en smoothie.

Det kan du gøre: Læg mærke til, hvilke konsistenser du eller dit barn ikke bryder sig om - og drej udenom dem. Er barnet ikke vild med bløde konsistenser, så server mere rå grøntsager - og omvendt.

Seperatisten

Sådan kender du ham: Alt mad skal være adskilt i seperate skåle og fade, for dette barn kan ikke klare, når tingene er blandet sammen. Som grøntsagerne i salatskålen, pasta med sauce, ris med boller i karry ovenpå.

Det kan du gøre: Server maden som buffetanretninger med kød, drys, tilbehør, grøntsager og dip for sig. Bland ikke salaten sammen, men server grøntsagerne seperat.