Hvad sker der, når man tager maden ud af henkogningsglas?

Henkogte fødevarer kan ikke holde sig i lang tid, når først de er taget ud af henkogningsglasset

Henkogning er en rigtig god metode til konservering. Men når først glasset åbnes, skal indholdet spises

?

Kan man henkoge fødevarer i henkogningsglas, tage maden ud af glasset og vakuumpakke uden at ødelægge den lange holdbarhed, som henkogning giver? Problemet er, at henkogningsglas fylder og vejer en hel del og ikke er gode til f.eks. camping og lystbåd.
 

Henrik Andersen

Svar fra Leif Skibsted

Når henkogningsglas åbnes, og den henkogte fødevare tages ud, er der stor risiko for forurening med mikroorganismer fra omgivelserne. Det hjælper ikke på holdbarheden, at de henkogte fødevarer derefter ompakkes til vakuum, da det ikke er luftens ilt, der fordærver de henkogte fødevarer, men derimod bakterier, virus og gær. Henkogte fødevarer ompakket til vakuum har derfor samme holdbarhed, som blev de opbevaret i en almindelig plastpose. Henkogte fødevarer overført til vakuum bør derfor opbevares i køleskabet og kan kun holde sig nogle dage.

Leif Skibsted er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om