Her gemmer bakterierne sig på badeværelset

Sygdomsfremkaldende bakterier, svampe og vira kan alle skjule sig rundt omkring i krogene på badeværelset.
Du kan heldigvis selv gøre noget ved bakteriemængden.
Samvirke har talt med overlæge Elsebeth Tvenstrup Jensen fra Statens Serum Institut, som blandt andet peger på, at man skal huske rengøring af kontaktpunkterne.

Bakterier lever godt i fugtigt miljø

Hver dag bliver vi udsat for utallige mikroorganismer, som bakterier og vira. En del er ufarlige, men det er ikke alle bakterier, vi kan tåle. Derfor skal man være opmærksom på, hvor bakterierne gemmer sig.

3 råd du skal følge

1. Luft ud. Fugtigt klima giver gode vækstbetingelser for bakterier og svampe.

2. Gør kontaktpunkterne rene. Toiletskylleknappen, lyskontakten, håndtaget og vandhanen skal alle have en omgang.

3. Gør rent i den rigtige rækkefølge. Start med vasken og slut af med toilettet, så du undgår at sprede mave/tarmbakterier.

På badeværelset kan nogle bakterier og svampe leve i fuldt flor. Det skyldes blandt andet det fugtige klima og vores gøren og laden på tønden.

2 steder bakterierne gemmer sig

Elsebeth Tvenstrup Jensen peger på 2 steder, bakterierne kan komme fra. Der er de tarmbakterier, vi alle sammen går rundt med i kroppen, som naturligt ender i toilettet. Herfra kan de spredes til andre steder på badeværelset - og andre steder i huset. Så er der legionellabakterier, som findes i de fleste folks vandrør.

Legionella er en bakterie, der forårsager legionærsyge, der er en form for lungebetændelse. Legionella-bakterien kan findes i for eksempel vandrør og brusehovedet.

Legionellabakterier lever bedst i temperaturer mellem 20 og 45 grader celcius, og varmt vand er derfor et optimalt sted for bakterierne at overleve. Det er dog ikke noget at være forskrækket over, forklarer Elsebeth Tvenstrup Jensen.

»Hvis vandet har stået stille i længere tid, skal man lade vandet løbe, før man bruger det. Legionella-bakterier er normalt ikke noget problem, og den normale dansker bliver ikke syg af bakterierne,« siger hun.

Fugt er guf for skimmelsvamp

En anden type mikroorganisme, som kan vokse frem på badeværelset, er skimmelsvamp, som man måske kender fra fugtige vinduer og vægge, har gode vilkår på badeværelset. Man bliver heldigvis normalt ikke syg af svampene og kan nemt holde dem nede på et uskadeligt niveau.

»For at undgå skimmelsvampe skal man huske at lufte ud på sit badeværelse og huske at holde overfladerne rene. Så burde man ikke få skimmelsvampe, som generer en,« fortæller Elsebeth Tvenstrup Jensen, der dog påpeger, at personer med astma skal være mere opmærksomme på at få skimmelsvampen ud af badeværelset.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3 mulige bakteriebomber - her skal du forebygge

Der er steder på badeværelset, som man skal være opmærksom på, hvis man vil undgå at blive syg af bakterier eller vira. Det er håndklædet, vandhanen og toiletskylleknappen.

Det er her, man har sine hænder, som man senere bruger til at gnide sig i øjnene med, spise med eller noget tredje.

Det er selvfølgelig ikke muligt at undgå at røre ved vandhanen derhjemme, derfor er der også et enkelt råd til at undgå eventuel smitte.

»Håndvask, håndvask, håndvask. Håndhygiejne er nøglen til at forebygge sygdom,« siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.