Haveklar: Kom godt i gang med forspiringen

Der kan være stor forskel på, hvornår du skal begynde forspiringen af de forskellige grøntsager. Men fælles for dem alle er, at det er en god ide at være godt forberedt, inden du går i gang
små plantespire i potter

Du kan fx forspire dine frø i små potter.

De fleste frø, der kræver forspiring, skal forspires indendørs eller i et opvarmet drivhus. Så du får bl.a. brug for noget, frøene kan sås i, planterne kan gro i, og som kan flyttes rundt, inden planterne er klar til at blive plantet ud i drivhuset eller på terrassen eller altanen.

 

Når du skal i gang, skal du bruge:

  • Frø
  • Små spirepotter eller -bakker
  • Muld
  • Eventuelt vasket sand
  • Minidrivhus eller andet gennemsigtigt låg.

Frø

Hvis du skal ud at købe frø, skal du bl.a. tage stilling til, hvor du skal dyrke dine grøntsager, og hvad du skal bruge dem til. Der findes nemlig et hav af forskellige sorter inden for hver grøntsag med meget forskellige egenskaber og krav. 

På frøposerne står der typisk, om grøntsagerne skal dyrkes i drivhus, eller om de kan stå på friland, dvs. udendørs. Der vil også stå, hvor høje og brede du kan forvente, planterne bliver, så du har en idé om, hvor meget plads det kommer til at kræve. Endelig er der selve grøntsagerne, der bl.a. kan variere i farve, størrelse og smag afhængig af sort.

 

LÆS OGSÅ: Sådan høster du frø fra dine planter i haven

 

Du kan også vælge at tage frø fra en frisk grøntsag, tørre dem og så dem senere, men her kan du ikke være helt sikker på, hvordan selve planten vil blive. Men det kan selvfølgelig være en af de sjove ting ved dyrkning fra frø. 

Hvis du vil prøve denne metode, så gem blot nogle kerner, rens dem og lad dem tørre på en serviet et lunt sted. Opbevar dem herefter tørt, fx i et kaffefilter. De kan ofte gemmes i et par år. Vær opmærksom på at det ikke er alle grøntsager der egner sig til dette, men ofte vil du få succes med fx tomater og chili.

Hvad enten du selv tager frø eller køber dem, skal du altid regne med, at der er frø, der ikke bliver til noget, så sørg for at have lidt flere frø, end du skal bruge.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Så frø i potter eller bakker

Når du skal så dine frø, får du brug for en form for beholder, der kan holde på mulden. Du kan bruge små spirepotter, der er lavet til formålet, eller en gammel plastikbakke fra husholdningen. 

Genbruger du gamle potter eller bakker, så rengør dem grundigt ved at vaske dem af med varmt vand og opvaskemiddel, inden du skal i gang. Der skal være hul i bunden, så overskydende vand kan rende ud.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug så- og priklemuld eller spirebriketter

Frø skal forspire i næringsfattig muld, da de små frø kan blive svedet, hvis de får for meget næring. Brug så- og priklemuld, som indeholder ingen eller næsten ingen næring, eller såkaldte spirebriketter, som er en slags potte og vækstmedie i et. 

Almindelig pottemuld indeholder næring og bør ikke anvendes.

Vasket sand

Du kan drysse et lag såkaldt vasket sand ovenpå frøene, når du har sået. Sandet giver mindre risiko for, at frøene mugner på grund af fugt.

Det er vigtigt, at sandet ikke indeholder salt, derfor skal det være vasket. Sandet kan undlades og erstattes med et drys så- og priklemuld.

Minidrivhus til vindueskarmen

De fleste frø skal have godt med varme for at spire, og det kan derfor være nødvendigt at stille dine potter i et minidrivhus i vindueskarmen. Drivhuset er også med til at holde på fugten, og mindsker risikoen for udtørring.

Du kan også bruge andet til at dække planterne til, fx et glaslåg eller noget klart plast. Der skal bare være plads til, at planterne kan gro uden at ramme låget. Ofte vil det være nok med 10 cm afstand mellem potternes overkant, til låget.

 

Kilde: Videncentret Bolius