Dyrk selv i vindueskarmen – Window gardening

Tag naturen indenfor og høst dine egne urter og grøntsager i vindueskarmen. De senere år er fænomenet window gardening blevet stort, og især byboere har sået i egne vinduer. Haveselskabets Louise Møller kommer her med nogle råd til window gardening.
Spirende potteplanter i vindueskarm

Små, spirende planter har behov for masser af direkte sollys for at gro optimalt. Det er derfor en god ide at placere planterne i en sydvendt vindueskarm.

Vindueskarmen er alt, hvad du behøver

Har man ikke egen have, gård, terrasse eller altan, kan man ifølge Louise Møller fra Haveselskabet stadig sagtens dyrke rigtig mange ting i vinduet hjemme i lejligheden. Man kan praktisk talt lave sin egen lille køkkenhave indendørs i en plantekasse eller potter, så længe man sørger for, at planterne får rigeligt lys.

Krydderurter og chili hitter

Særligt krydderurter som basilikum, rosmarin, timian, oregano og salvie, og chiliplanter, der kan fås i mange forskellige sorter og grader af styrke, er meget populære, når folk skal vælge planter til den indendørs køkkenhave, fortæller Louise Møller. Ud over at tilføje smag i madlavningen giver krydderurter og chili liv og farve til hverdagen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Større alternativer

Selv anbefaler hun, at man forsøger sig med at dyrke salat i vinduet, da der findes salat i flere farver, former og teksturer. Vil du dyrke salat i din vindueskarm, skal det dog være pluksalat og ikke hovedsalat, da salathoveder er for store.

Det samme gælder for de mest almindelige tomatplanter, som hurtigt kan blive for store, men ifølge Louise Møller er busktomater gode til indendørs dyrkning. Planterne er små og kompakte, og tomaterne er på størrelse med kirsebær. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Så i flere omgange og høst hele sæsonen

”Det er en rigtig god idé at så planter som salat i mindre portioner ad flere omgange hen over sæsonen, for så kan man nå at få spist salaten mens den stadig er frisk og lækker. Så kan man også høste flere gange i løbet af året og dermed strække høstens holdbarhed,” siger hun.

Vær kreativ og prøv dig frem

Med lidt god vilje kan man mere eller mindre dyrke, hvad man har lyst til, i sin vindueskarm. Det gælder bare om at have mod på at prøve sig frem. Nogle ting vil lykkes, mens andre vil fejle. 

Dog er planter som rodfrugter, kål, kartofler, majs ikke velegnede til indendørs dyrkning. 

”Hele ideen med window gardening er jo opstået, fordi nogen har prøvet noget nyt, som man måske ikke lige tænkte kunne lade sig gøre, og så er det alligevel lykkedes. Det er en sjov idé, som er blevet til en ny trend og et meget udbredt fænomen, og det er jo netop, fordi der er nogen, som har leget med ideen,” siger Louise Møller.

Dyrker du i vindueskarm, skal du være opmærksom på:

 

  • Planterne skal stå i et lyst vindue, hvor de kan få masser af sollys. 
  • Står planterne i et sydvendt vindue hen over sommeren, er det en god idé at flytte eller skærme dem fra den hårdeste eftermiddagssol, da den bagende varme ellers kan svække eller skade planterne.
  • Vil du se hurtige resultater med jævne mellemrum, kan du så mindre portioner krydderurter og salat ad flere omgange hen over sæsonen.
  • Du kan med fordel dyrke planterne fra frø frem for at købe færdige planter. Blandt planter som for eksempel tomat og chili findes der et meget større udvalg af sorter fra frø end de færdige planter, man kan købe.
  • Vil du forspire frø som tomater og chili for efterfølgende at plante dem ud i potter, skal du begynde tidligt. Gerne allerede i februar eller marts, da disse planter er længe om at udvikle sig. 
  • Husk, at pladsen og indeklimaet har indflydelse på, hvilke planter man optimalt kan dyrke indenfor. Nogle planter trives kun, hvis de dyrkes udendørs i havejorden. Planter som bønner, agurker, squash samt rodfrugter og kål generelt bør undgås.