Forspir dine grøntsager om vinteren
I begyndelsen af vinteren skal du have gang i forspiring af de frø, du skal leve godt af hele sommeren i køkkenhaven. Du får nemlig en længere grøntsagssæson, hvis du her gør dig klar til udplantning af miniplanter, så snart nattefrosten er helt væk. Du kan bl.a. forspire kartofler, artiskokker og tomater.
Du kan også forspire - eller forkultivere som det også hedder - blomster, det er især en god idé ved sommerblomster som fx pelargonie, petunia og liljer. Hvis du sætter blomsterfrø eller stiklinger fra eksisterende blomster til forspiring i begyndelsen af april, kan de plantes ud i din have i begyndelsen af juni.
Forspiring eller forkultivering vil fremme processen, så dine planter som udgangspunkt kan plantes ud 3-4 uger tidligere. Enkelte mere eksotiske grøntsager er afhængige af forspiring for at kunne blive til noget i Danmark.
Sådan forspirer du grøntsager og blomster
Det skal du bruge:
- En lav kasse, plastkasser eller kasser af flamingoskum er bedst.
- En glasplade eller et plastik-overdække. Det kan være nemmere at bruge de såkasser, du kan købe på planteskoler eller i byggemarkeder, da de både har kasse og låg.
- Såjord - på posen med jord skal der stå "så- og priklejord".
- Frø - køb kun frø, som er godkendt af dansk frøkontrol og har en påtrykt holdbarhedsdato. Bemærk også, hvornår det anbefales at så direkte ud på friland.
- Fint sand - til dækning af frøene, når de er sået i jorden.
- En forstøver.
- Et varmt opbevaringssted. Vindueskarmen og udestuen er udmærket, hvis der er dagslys og en temperatur på 20-25 grader. Forspirer du i drivhuset, kan du begynde lidt tidligere.
LÆS OGSÅ: Køkkenhaven måned for måned
Hvordan sår du frø til grøntsager og blomster?
- Fyld en såkasse med jord.
- Gør jorden fugtig med forstøveren.
- Så frøene i jorden - sæt dem enkeltvis eller drys dem jævnt ud i hele kassen. Det betyder ikke det store.
- Dæk frøene med tørt og fint sand. Fugt derefter sandet med forstøveren. Det står der normalt ikke på poserne, men det er et gartner-trick, som gartnere anvender for at forhindre kimplanterne i at blive angrebet af diverse svampesygdomme.
- Dæk kassen med en glasplade eller et plastikoverdække, så du skaber en mini-drivhuseffekt.
- Placér kassen et varmt sted. Frøene spirer ved ca. 20-25 grader.
- Kimplanterne kommer op efter 1-4 uger og står tæt som i en karsebakke.Tag de enkelte kimplanter op og plant dem i hver sin potte.
Knibning af planterne
- Klip skudspidsen af, når planterne er 5-10 cm høje. Når planterne er blevet knebet, vil de forgrene sig i den videre vækst.
LÆS OGSÅ: 10 gode råd til haven i april
Sådan skal du gøde og vande
- Sørg for tilpas jordfugtighed med forstøveren. Der må ikke være synligt vand, men jorden skal fornemmes fugtig.
- Fjern glaspladen eller plastikposen i en times tid hver dag, så der ikke opstår skadelige svampeangreb.
- Placér bakken ved ca.18-20 grader og ikke i direkte sol.
- Gød med gødningsvand efter 5-6 uger. Gødning er ikke nødvendig før. Lav gødningsvand ved at opløse koncentreret, flydende gødning i almindeligt vand (regnvand er bedst, da der ikke er kalk i). Koncentreret gødning kan købes i næsten alle supermarkeder.
LÆS OGSÅ: 5 sunde grøntsager til køkkenhaven
Hvornår skal du plante ud?
Når nattefrosten er væk, ca. ved grundlovsdag 5. juni, kan du begynde at planlægge, hvornår planterne fra din forspiring skal plantes ud. Kig på frøpakken og læs vejledningen.
Når nattefrosten er væk, kan du starte med at rykke kassen ud i dit drivhus. Husk, at tomatplanter kræver en minimumstemperatur på 15 grader.