Gør det selv: Wauw, jeg kan selv lave ost

Sådan laver du selv smør eller ost og er med på maker-bølgen. Først var det surdej, så var det fermenteret kål, nu er det oste, øl, kefir og smør, vi selv vil fremstille. Vi vil gerne vise, at vi har respekt for viden, og at vi selv kan anvende den til rigtige fødevarer, siger trendspotter.




Rygeost er enkel at fremstille. Du finder opskriften i et link under artiklen.

Nørderi er en trend

Du kan lave din egen feta på 2 dage, og hvis du vil investere lidt mere af din tid, kan du på 3 uger fremstille din egen brie. Kittet til din egen mejerifremstilling kan du købe over nettet sammen med en brugsanvisning, og pludselig er du en af dem, der kan tale med om vanskelige emner som starterkulturer, syrevækker og osteløbe.
Nørderi og ekspertviden er en trend, der har tiden med  sig, vurderer trendspotteren Cathrine Gro Frederiksen, der er indehaver af firmaet Alikelihood. 

”Der er ikke status i at købe budgetvarer skabt af lavtlønnede i fremmede lande, men i at vide, hvad kan køber, have respekt for den, der har lavet det, og kendskab til processerne bag. Hvis man også selv fremstiller osten, viser man, at man ikke bare forstår håndværket, man kan endda lege med mikrobiologien og styre den,” siger Cathrine Gro Frederiksen. 

Oplevelser og bæredygtighed er meget trendy

Trenden er en mikrotrend affødt af megatrenden oplevelser og megatrenden bæredygtighed, som vil fortsætte mindst 5 år endnu. Nørderiet og respekten for håndværket forener både oplevelse og bæredygtighed. 
”Du viser, at du selv kan lege med biokemien og endda styre den, og du mærker, at du er i forbindelse med både dig selv og kloden,” siger hun.
 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Smør for begyndere

Hvis du vil være en gør det selv-type, kan du begynde nemt med dit eget hjemmelavede smør.  Du skal bruge:

•    400 g cremefraiche 38 %
•    Flagesalt efter smag

Pisk cremefraichen med en elpisker i 7-10 minutter. Først bliver den til skum ligesom flødeskum, så gryner den, og til sidst skiller den, så smørret ligger i fine klumper. Når det sker, hældes det hele i en sigte beklædt med et osteklæde eller et rent viskestykke. Ælt smørret lidt rundt i sigten, så får du al væden ud.
Tilsæt salt efter smag, og pisk igen smørret godt igennem, så det er let og luftigt. Anret det på en tallerken, og drys lidt flagesalt på toppen.
 

Flere og flere ved noget om syre og sukkerstoffer

Måske vil du prøve kræfter med en lidt sværere fetaost, den fermenterede koreanske kål, kimchi, kefir eller den fermenterede, sorte te kambucha? En af udbyderne er Hjemmeriet.dk, der sælger kits til gør det selv-typer. Virksomheden er grundlagt for 10 år siden af Jan Jochimsen, der er civilingeniør med interesse for biokemi. Han har observeret, at folk, der kontakter ham, begynder at have lidt mere forhåndsviden om for eksempel fermentering og ostefremstilling.
”Flere og flere forstår, hvad der er syre, og hvad der er sukkerstoffer, og kan nemt sætte sig ind i, hvad vi skriver på hjemmesiden,”siger han.
Han fortæller, at der er kunder i 3 hovedgrupper. 

  1. Dem,der synes, det er sjovt og spændende at nørde med fermentering, ost og øl.
  2. Dem, der vil have friskheden i hjemmekværnet mel eller havregryn og er på udkig efter en håndmølle til køkkenet.
  3. Dem, der har lært om mælkesyrebakteriers betydning for et godt helbred, og som vil i gang med deres egen fermenterede surkål for sundhedens skyld
     

Læs mere om