Sådan laver du surdej

Surdej er en gevinst for brødet. En god surdej skal langtidshæve, for under langtidshævningen udvikler smag og aroma sig, og mineralerne, som er bundet i kornets skaldele, bliver tilgængelige for fordøjelsen. Dermed får man det fulde ernæringsmæssige udbytte. Brød får længere holdbarhed, når det er hævet med surdej i forhold til, hvis brødet har hævet med gær.

Surdej tager nogle dage, men du får et brød med en mere interessant og sammensat smag end det hurtigere gærbagte brød.

Opskrift på surdej

  • 1 stort glas
  • 6 dl vand
  • 300 g økologisk hvedemel
  • 300 g økologisk fuldkornsmel eller andet groft mel.

Dag 1: Rør 2 dl vand sammen med 100 g hvedemel og 100 g fuldkornsmel eller andet groft mel. Rør det i et glas. Lad dejen hvile på et lunt sted i 24-48 timer med et kaffefilter over. Dejen skal ende med at boble let.

Dag 2-3: Hæld 2/3 af dejen ud eller gem den til et andet bagværk, og brug den der i stedet for væske. Tilsæt 200 gram vand, 100 gram hvedemel og 100 gram fuldkornsmel eller andet groft mel, og lad dejen hvile et lunt sted cirka 24 timer, til dejen igen bobler.

Dag 3-4: Gentag processen fra dag 2-3, men lad kun dejen hvile i 12 timer. Herefter er surdejen klar til brug. Opbevar den på køl i op til en uge, og opfrisk den så inden brug. Det sker ved at kassere 2/3 og herefter tilsætte 2 dl vand, 100 gram hvedemel og 100 gram fuldkornsmel eller andet groft mel. Lad surdejen hvile lunt, indtil den bobler.

Opskrift på snydesurdej

Har du ikke haft tid til at sætte en surdej i gang, kan du opnå nogle af surdejens virkninger ved at bruge økologisk kærnemælk, A 38 eller hvidvin (ja, du læste rigtigt) som en del af væsken i dit brød. Ved langtidshævning i køleskab i 8 timer eller længere vil surdejen få en dyb smag, og brødet vil få længere holdbarhed, næsten som ved bagning med surdej.

 

No video provider was found to handle the given URL. See the documentation for more information.

Læs mere om