Far får også blomster: 5 sjove facts om fars dag

Blomster er den mest solgte fars dags-gave hos Interflora landet over. Dernæst følger gavekurve, øl, chokolade og vin. Se, hvilken gave, der oftest bestilles i landets største byer, og få svar på, hvem der køber gaven til far.

Fars dag vokser, men er stadig mindre end mors dag

Om far eller mor er den bedste i verden, må være op til den enkelte at vurdere. Men kigger man på aktiviteten hos virksomheden Interflora, der blandt andet sælger blomster, gavekurve, chokolade, øl og vin til mærkedage, er der ingen tvivl om, at mors dag er størst. Selvom ordremængden op til og på fars dag er steget med 28 procent fra 2019 til 2021, er mors dag fortsat 4 gange større.

Far får oftere blomster end øl

Men hvad får far egentlig i fars dags-gave? Svaret er muligvis overraskende for nogle, men hos Interflora er blomster den mest udbredte fars dags-gave, mens gavekurve, øl, chokolade og vin må se sig henvist til de følgende pladser. 

Mere legitimt for mænd at modtage blomster

Den samme tendens oplever man hos virksomheden Bloomit, der ligeledes leverer blomster, gavekurve, chokolade, øl- og vingaver på mærkedage.

»For 5 år siden var blomstersalget på fars dag stort set på højde med en almindelig dag i blomsterbutikkerne. Det har ændret sig de senere år, hvor vi oplever flere besøg og større interesse for blomsterhilsener til fars dag. I 2021 solgte vi 5 gange mere end på en almindelig dag,« fortæller stifter af Bloomit, Claus Lethenborg.

Ifølge traditionsforsker ved Det Kgl. Bibliotek Caroline Nyvang hviler mænd mere i deres maskulinitet end tidligere, og dermed bliver det også mere legitimt for mænd at modtage blomster i gave.

»Flere heteroseksuelle mænd lakerer negle og bærer tøj i lyserøde farver. På samme måde bevæger vi os mod en affeminisering af blomster,« siger hun.

29%

af danskerne markerer/fejrer fars dag. 37 procent svarer det samme om mors dag, som altså er en anelse mere udbredt end fars dag.

Kilde: Coop Analyse

Forskel på gaverne i de største byer

Ser man på ordrerne hos Interflora i landets 5 største byer, er det imidlertid kun i København og Aarhus, at blomsterne indtager førstepladsen som den mest solgte fars dags-gave. I Aalborg, Odense og Esbjerg er gavekurven det mest populære valg. Og i Esbjerg er blomsterne slet ikke repræsenteret i top 3.

Flere kvinder end mænd køber gave på fars dag

Hvis far får en gave på fars dag, så er det oftere kvinder end mænd, der har taget initiativ til at købe den. Det tyder tallene fra Interflora i hvert fald på. Og det er især kvinder mellem 25 og 34 år, der synes, far skal have en gave.