Skal forældre øve alkohol med deres børn?

Det er en udbredt myte, at teenagere har godt af at blive introduceret til alkohol i trygge omgivelser hjemme hos deres forældre. Samvirke har talt med direktør for Alkohol og Samfund Peter Konow, der kraftigt afviser den påstand. Læs her, hvorfor:

»Børn kommer ikke bedre i vej med alkohol af, at deres forældre drikker sammen med dem.«



Peter Konow, direktør for Alkohol & Samfund

Forældreservering er en misforståelse

Det er en udpræget misforståelse, at børn har godt af at blive introduceret til alkohol hjemme. Konsekvensen er, at børnene får den fejlagtige opfattelse, at det er risikofrit at drikke sig fuld. Det mener direktør for Alkohol & Samfund Peter Konow:

»Børn kommer ikke bedre i vej med alkohol af, at deres forældre drikker sammen med dem. Det er et forkert signal at sende. Børnene har i stedet godt af, at der bliver sat nogle rammer for deres omgang med alkohol.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Børn drikker mere, hvis du serverer for dem

Hvis du har serveret alkohol for dine børn i håb om, at det ville give dem et mere mådeholdent forhold til alkohol, har det altså sandsynligvis ikke haft nogen effekt – måske faktisk tværtimod. Et studie viste i 2017, at børn, der får tilbudt alkohol af deres forældre, begynder at drikke tidligere – og mere, sammenlignet med børn, som ikke har fået alkohol hjemme.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Teenagere bryder regler

Hvorfor det hænger sådan sammen, er der endnu ikke forsket i, men ifølge Peter Konow skyldes det sandsynligvis, at forældre, der serverer alkohol for deres børn, generelt har lempeligere regler, og det er ikke hensigtsmæssigt, for unges hjerner og kroppe tåler ikke alkohol som voksnes.

»Det er en kendsgerning, at teenagere bryder deres forældres regler og alkoholpolitikker, det er jo det, teenageårene handler om. Det betyder imidlertid ikke, at forældre derfor lige så godt kan droppe at sætte rammer. Det er derimod ekstra vigtigt, at man som forældre har restriktive regler – teenagere vil bryde reglerne under alle omstændigheder, men deres alkoholindtag vil blive mindre. Hvis man siger til sit barn: Du må drikke maksimum 2 øl, så bliver der måske drukket 3 eller 4, men der bliver ikke drukket 8,« siger Peter Konow.

Det er svært, men det er vigtigt

Det er ifølge Alkohol & Samfund nemt for mindreårige at købe alkohol. Det gør det vanskeligt for forældre at fastholde Sundhedsstyrelsens anbefaling om, at man skal være fyldt 16 for at drikke alkohol. Men man skal ifølge Peter Konow fastholde sine regler alligevel:

»Sandsynligvis vil de unge så begynde at smage på alkohol, når de er 15, men det er trods alt at foretrække, frem for at de drikker sig fulde i konfirmationsalderen.«

Læs mere om