Få hunden til at komme, når du kalder: 3 trin til succes

Skal din hund komme, hver gang du kalder – selv når der er alt muligt andet, der frister – så kræver det en vedholdende indsats. Adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen fra Dansk Kennel Klub viser her, hvad der skal til for at få succes.

3 trin til succes

Vil du lykkes med at få din hund til at komme, hver gang du kalder, er en af hemmelighederne at tage små skridt ad gangen. Følg de 3 trin i videoerne herunder og få Adfærdskonsulent Lise Lotte Christensens gode råd nederst i artiklen.

Hvor ofte skal man træne?

Træn hellere med hunden 5 gange 3 minutter om dagen end en halv time. Hunden lærer bedst, hvis I træner i mange korte sekvenser og med succes. Det er bedst, hvis du kan træne dagligt med hunden, men du skal ikke være bekymret, hvis du tager på ferie eller er væk nogle dage.   

Kan hunden blive for gammel til at lære at komme, når man kalder?

I den ideelle verden starter man med at træne indkald allerede, når man får hvalpen hjem. Men har du en voksen hund, der ikke kommer, når du kalder, er det ikke for sent at lære den det. Så skal du bare starte helt fra bunden, ligesom hvis den var hvalp.

Det skal du desuden være opmærksom på:

Udtænkt delmål og skru langsomt op for sværhedsgraden: Start med at kalde hunden til dig indenfor. Find derefter et udendørs lukket areal og få indkaldet til at fungere her, før du slipper hunden fri i parken eller skoven, hvor der er andre hunde, dyr og mennesker. Skru også gradvis op for afstanden, du kalder hunden til dig over. Gå et par trin tilbage, når du starter en ny træningssession, så både du og hunden får succes. 

Slut altid en træningssession af med succes: Det er det mest motiverende for både hunden og dig selv at slutte af med en god oplevelse.

Benyt enhver lejlighed til at træne indkald: Har du en lækker frikadelle tilovers fra aftensmaden, som du tænker skal i hundens madskål, så skær den i stedet i 4 stykker og lav et par hurtige indkaldsøvelser i huset, i haven eller på aftenturen. 

Gå ikke ud uden en lækkerbisken: Du skal være klar til at hamle op med den lækreste hare, der stæser ud over marken. Det, at hunden kan bremse sig selv og vælge dig til i stedet for haren, skal belønnes. Hav derfor altid en lækkerbisken med.

Før eventuelt en træningslogbog: På den måde har du overblik over, hvilke typer af forstyrrelser du har haft succes med at introducere hunden for. Og på hvor lang afstand du har kaldt hunden til dig.

Kig ikke ned i telefonen: Du skal være relevant og interessant for hunden. Hvis du går og laver facebookopslag og ikke er til stede, så er du langtfra lige så spændende, som spidsmusen, der er på vej ned i sit hul.

Træn med din hund på tom mave: På den måde er du og dine godbidder ekstra interessante for hunden. 

Er I en familie, så involver alle: Lav eventuelt indkaldsøvelser, hvor hunden løber mellem jer, for at højne hele familiens relation til hunden.

Det skal give mening for hunden: Succes med indkald handler i bund og grund om, at hunden har en god relation til dig og oplever, at det giver mening at vælge dig til.

Få flere gode tip til hundeopdragelse på Dansk Kennel Klubs hjemmeside