10 populære hunderacer: Hvilken hunderace passer til dig?

Vælg hunderace med omhu. Hunde er nemlig lige så forskellige indeni, som de ser ud udenpå. Det fortæller Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub. Læs, hvad du bør være opmærksom på ved de 10 mest populære hunderacer, og hvad du blandt andet skal vide, hvis du bor i lejlighed eller har børn.

Undersøg, før du køber hund

En hund er ikke bare en hund, og der er langt fra en fransk bulldog til en ruhåret hønsehund – både i udseende og i væremåde. Sæt dig derfor rigtig godt ind i paletten af hunderacer, før du køber hund, råder Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent i Dansk Kennel Klub.

»Vi bliver nærmest dagligt bekræftet i, at mange familier vælger hunderacer, de ikke kan håndtere. Også selvom familien kunne være gode hundeejere, hvis bare de havde valgt den rette race, hvor de kunne håndtere hundens behov for aktivering, motion og træning,« siger hun.

Vær realistisk

Vælg en hunderace, der kræver lidt mindre af dig, end du tror, du har energi til. Og pas på med ikke lade dine følelser råde for meget, når du ser et par små, bedårende hundeøjne. Passer den nuttede hvalp overhovedet til din familie, når den bliver lidt ældre?

købhund.dk kan du læse om og sammenligne alle de over 200 hunderacer, der bliver stambogsført i Dansk Kennel Klub. Bliv klogere på hver af racernes mentalitet, behov, krav til aktivitetsniveau og pelspleje samt tips og tricks til indlæring.

Klik videre og læs om de 10 hunderacer, flest anskaffer sig.

Labrador retriever

Labrador er verdens mest populære allround-hund og passer til mange familier. Hunden er oprindeligt en apporterende jagthund, og det betyder, at en labrador trives med at søge og finde ting, eksempelvis en bold i parken. Den trives også med at hente nedlagte fugle, hvis du går på jagt. Og så elsker en labrador vand.

En labrador er meget familieorienteret, den er tålmodig, samarbejdsvillig, men den er ikke god til at holde vagt. Desuden har den brug for meget motion, så påregn mindst en times gåtur om dagen. En labrador elsker at følge med i familiens aktiviteter. Racen fælder en del, men kræver ikke særlig meget pelspleje.

Schæfer

En schæfer er en hyrdehund, og det betyder, at den rigtig gerne vil bevæge sig og trænes med. Schæfere er som labradorer gode allround- og familiehunde, som er glade for at arbejde, hvorfor den også er en populær hund hos politiet og militæret. En schæfer kræver meget motion.

Vær opmærksom på, at en schæferhund er vagtsom og derfor rent instinktivt gerne vil gø af fremmede – modsat en labrador, som nærmest vil lade enhver gå igennem haven. En schæfer har i høj grad brug for at lære lige fra hvalpestadiet, hvad den må og ikke må, for ellers træffer den selv sine beslutninger, og det kan have større konsekvenser, end hvis det var en lille fransk bulldog.

Golden retriever

En golden retriever er ligesom en labrador retriever en apporterende jagthund og trives derfor med at blive stillet opgaver og få lov til at bære ting og bruge næsen. Den er samarbejdsvillig og let at opdrage. Golden retrievere er glade for vand. Racen har langt hår og kan fælde en del.

Golden retriever- og en labrador-racerne minder meget om hinanden. Så meget, at der lige så godt kan være større forskel i personligheden hos 2 hunde af samme race som hos 2 hunde fra hver af racerne.

Coton de tulear og bichon havanais

2 hunde, som ligner hinanden af udseende og minder meget om hinanden i væremåde. Både coton de tulear (bomuldshund) og bichon havanais er selskabshunde og er derfor sociale. Begge racer er livlige og muntre og elsker at følge med i familiens aktiviteter. På grund af deres størrelse på 3-6 kilo er de nemme at have med rundt.

Vær opmærksom på, at de godt kan være ret gøende, hvis de ikke er socialiseret ordentligt fra hvalpestadiet. Du bør desuden børste hundenes pels hver dag, da der ellers kan komme knuder. Racerne trives ikke med at være alene i for lang tid ad gangen.

Rottweiler

Rottweilere er vagt- og gårdhunde, som ofte gør højt, når fremmede kommer tæt på hegnet, men ellers er racen ikke specielt gøende. Vær opmærksom på, at en rottweiler vejer mellem 40 og 50 kilo og derfor kræver meget plads – og mad. Ud over at være en stærk hund, der kræver meget motion og mental stimulering, er en rottweiler en god og alsidig familiehund – modsat hvad mange tror.

En rottweiler er arbejdskrævende, men hvis du er indstillet på at bruge tid på at opfylde racens elementære behov, er der tale om en hengiven og spændende familiehund, der dog er på vagt over for fremmede. Du bør børste din rottweiler en gang om ugen.

Cavalier king Charles spaniel

Racen hører til gruppen af selskabshunde og er livlig, venlig og imødekommende både over for voksne og børn. Grundet hunderacens lave vægt på 6-8 kilo er den nem at have med på farten og er velegnet hos ældre, men stadig aktive mennesker, der sætter pris på en frisk gåtur.

En Cavalier king Charles spaniel kan være lidt gøende, og dens pels kræver en jævnlig, grundig gennembørstning. Hvis racen får en smule motion om dagen i form af gåture og samtidig har tæt kontakt til sine mennesker, vil den være glad og trives. Det er en nem, social hund, som er let for andre at passe, hvis de bare har en godbid.

Fransk bulldog

En fransk bulldog hører til gruppen selskabshunde, og som ordet antyder, er racen meget selskabelig, og den er også charmerende. En fransk bulldog knytter sig meget til familien, tolererer børn og er omgængelig over for fremmede. Hunden er lille, muskuløs og lettere klovnet og kan få smilene frem hos de fleste.

Går du en frisk tur et par gange om dagen, og lader du en fransk bulldog være en del af familiens aktiviteter, samtidig med du leger med den, er der oftest tale om en glad hund. En fransk bulldog er ikke specielt gøende og kræver ikke meget pelspleje. Hvis du ikke er frisk på at lege med din franske bulldog, vil den tit gø eller stjæle ting og løbe med dem.

Ruhåret hønsehund

En ruhåret hønsehund hører til gruppen af stående jagthunde. Hunden er en udpræget jagthund, som ikke ses særlig meget i bybilledet. Vælger du en ruhåret hønsehund, er det vigtigt, at du enten bruger den til jagt eller til andre jagtlignende aktiviteter.

Hunden har et højt behov for aktivering, motion og mentale udfordringer. Bliver hunden ikke aktiveret nok, har du en krudttønde derhjemme. En ruhåret hønsehund kan dog sagtens ligge og slappe af foran brændeovnen, bare den har fået lov til at løbe frit og strække ud. Hunden skal kartes dagligt og trimmes et par gange om året.

Engelsk cockerspaniel

En engelsk cockerspaniel er ligesom en labrador og golden retriever en apporterende jagthund, der især er interesseret i fugle og elsker at bruge næsen. En engelsk cockerspaniel er en energisk, glad og social hund, som er glad for familien og velegnet som selskabshund både i hus og lejlighed, bare du hele tiden husker, at den har brug for motion og aktivering, da den er en jagthund.

En engelsk cockerspaniel trives ikke med at være alene hjemme for lang tid ad gangen. Derudover kan det kan være en god idé selv at lære, hvordan du klipper din engelske cockerspaniel, da dens pels kan gemme på rigtig meget snask, hvis du ikke dagligt børster hunden grundigt.

Har du børn?

Alle hunderacer kan i princippet lære at lide børn, hvis børnene er hundevenlige. Det er dog en fordel at vælge en mindre hunderace, hvis dine børn på cirka 8 år og opefter skal kunne styre at gå tur med hunden, råder Lise Lotte Christensen.
Meget små børn forstår desuden ikke altid, at de for eksempel ikke må hive hunden i halen eller pelsen. Mindre hunde kan især godt blive forskrækket af små børn, der vælter rundt eller prøver at bære dem.

Overvej derfor at få en stor hund, hvis du har små børn, og en mindre hund, hvis du har større børn, der gerne vil være med til aktiviteter med hunden.

Bor du i lejlighed?

Stort set alle hunderacer kan lære at trives i lejlighed, hvis racerne får stimuleret deres daglige behov for aktivering, motion og træning, fortæller Lise Lotte Christensen.

Udfordringen er dog trapper. Hundehvalpe og unge hunde må nemlig ikke gå op og ned ad trapper flere gange om dagen. Er der elevator i bygningen? Hvis nej, kan du så bære hunden ned ad trapperne, når I skal gå tur?

Læs mere om