Få det bedste ud af din gasgrill
Myte at gasgrill mangler kulsmag
Johnny Larsen er lidt af en grillnørd. Han griller 250 gange om året, altså 3 til 4 gange om ugen – både forretter, hovedretter og desserter. Og selv om han sværger til sin kulgrill i Roll’s Royce klassen, ville han ikke undvære sin gasgrill, siger han.
»Det er en myte, at man altid mangler kulsmagen i en gasgrill. Det er helt afhængig af, hvilken type grill, man vælger, og hvordan man griller på den. Mange gasgrill har det, der hedder flavourizer bars, altså nogle stykker jern, som fedt og kraft fra grillmaden kan dryppe ned på, hvor det brænder af og derved giver en grillsmag,« fortæller han.
Der er stor forskel på, hvordan de enkelte grillmærker er konstrueret, og der findes desværre ingen samlet guide til de forskellige grill, der tager spørgsmålet om grillsmagen op.
»Så hvis man er til den meget ’grillede’ smag, må man spørge sig frem på de forskellige grill-fora på nettet,« siger Johnny Larsen
Her giver han gode råd til at få det bedste ud af sin gasgrill.
Grill ofte – også til hverdag
Gasgrillen bliver så hurtig varm, at den egner sig fortrinligt til at grille på i hverdagene. Derfor er det også børnefamiliernes foretrukne grill; ungerne kan hurtigt få noget mad og skal ikke vente i evigheder på, at kullene blive klar.
Gasgrill er godt til de hurtige retter
Gasgrillen er genial til bøffer og alle andre kødstykker, der højst skal grille i nogle minutter. Man behøver ikke fyre op i en hel kulgrill for så kun at benytte den i kort tid.
På en gasgrill med flere zoner kan man lave et område af grillen, der er rygende varmt, og her give bøffen halvandet minut på hver side side, så den får en smagfuld stegeskorpe. Skru derefter ned for varmen eller flyt bøfferne over på et køligere område og lad dem stege færdig dér.
Bag verdens bedste pizzaer og kransekager
Når man bager i en gasgrill, får man det helt optimale bagemiljø, fordi den relative luftfugtighed når op omkring 90. Dels fordi udeluften er fugtigere end vores indeluft, og dels fordi gassen afgiver fugt, når den brænder. Det betyder, at man får en bedre ophævning og en sprødere skorpe end i en almindelig ovn – og derfor bliver pizzaen så fantastisk.
Prisen går alligevel til kransekagen. En kransekage bagt i en gasgrill af luksusmarzipan udelukkende på mandler får den dybe smag af mandler til at træde helt fantastisk frem. Det kan man slet ikke få på samme måde, hvis kransekagen bliver bagt i en almindelig ovn.
Pas på vinden – den største trussel mod din gasgrill
Placér grillen et sted, hvor der er læ eller så meget læ som overhovedet muligt. Hvis den står frit ude i haven, vil vinden nedkøle siderne, og temperaturen kan svinge med helt op til 50 grader afhængig af, om der er vind eller ej.
Køb en gasgrill med et termometer
Man behøver dybest set ikke en brugsanvisning, blot man har 3 grundindstillinger på plads:
Simreretter skal have cirka 150 graders varme, stege cirka 200 grader, og pizzaen skal have al den varme, grillen kan trække.