Er min kamillete giftig?

Vær opmærksom på, hvor din kamillete kommer fra. Den kan nemlig godt indeholde giftige, vilde planter

Kamillete købt i Coop er fri for giftige planter, men man kan være uheldig med produkter af mere ukendt oprindelse

?

Jeg har hørt, at der kan være giftstoffer i kamilleteen fra vilde planter på markerne. Noget kamillete dyrkes vel i store drivhuse, så der ikke er vilde planter imellem? 

 

Birgitte Arnesen

Svar fra Leif Skibsted

Kamillete findes både i en økologisk og en konventionel udgave på hylderne i Coops butikker, og kamilleteen kan være fra EU, Afrika eller Sydamerika. Coop kræver ved import en risikovurdering fra leverandørerne for at sikre, at den tørrede kamille ikke indeholder giftige alkaloider fra ukrudtsplanter. Problemet med giftige alkaloider i urtete og almindelig te gør, at man skal undgå køb af alle slags te af tvivlsom oprindelse især til børn og nok skifte lidt mellem den te, man drikker, for at mindske en eventuel risiko.

Kamillete er tørrede blomster af vellugtende kamille, der også findes hist og her som vild plante i Danmark i det åbne land, og som blomstrer fra juni til oktober, hvor den kan indsamles og tørres. Den må ikke forveksles med lugtløs kamille og skive-kamille, som er langt hyppigere også som markukrudt, men som ikke indeholder de samme beroligende stoffer. Den ægte vellugtende kamille er en robust plante, som ikke behøver drivhus, men dyrkes på friland, hvor den vokser hurtigt. Man kan købe frø af vellugtende kamille og let selv dyrke den i have eller altankasse. 

Leif Skibsted er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet