Er mælk i teen en dårlig idé?
Jeg har i mange år overvejet, om det gør nogen forskel for kroppen med hensyn til at optage de nyttige og mange forskellige gavnlige stoffer i te, hvis man ikke drikker teen ren, men tilføjer mælk? Jeg hørte engang et rygte om, at så fik man ikke lige så stor udnyttelse af stofferne, men er det sandt?
Maja Larsen
Svar fra Leif Skibsted
Hvis du vil drikke te med mælk, så begynd måltidet med te-drikken. Catechiner, der findes i teblade, er polyphenoler og antioxidanter, som tillægges gode helbredseffekter. Man ved, at catechiner fra te binder sig til mælks proteiner, og undersøgelser har vist, at mælk tilsat te mindskede de gavnlige effekter af teens catechiner på forsøgspersoner.
Andre undersøgelser har derimod vist, at indholdet af catechiner i blodet var det samme, uanset om forsøgspersonerne drak teen med eller uden mælk. I forsøgene, hvor man fandt, at mælk forringer teens gavnlige effekt, blev teen drukket som en del af et normalt morgenmåltid. I forsøgene, hvor man ikke fandt, at mælken gjorde en forskel, blev teen drukket på tom mave. Det forklarer måske det forskellige udfald af forsøgene.
På tom mave nedbryder tarmens enzymer hurtigt mælkeproteinerne, og catechiner frigives igen og optages. Når teen blandes op med mad, bliver proteinerne fra mælke-teen ikke nedbrudt lige så effektivt, og noget forsvinder med afføringen.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.