Redaktionen anbefaler






Lad os slå det fast med det samme: Bæredygtighed inden for fiskeri og fiskeopdræt er en kompliceret størrelse. Det fortæller lektor ved Centre for Blue Governance på Aalborg Universitet Troels Jacob Hegland.
»Når det kommer til vildtfanget fisk, så skifter det for eksempel over tid, hvilke arter der overfiskes, og det betyder også noget, hvor fisken er fanget. En art kan være et godt valg, hvis den kommer fra ét fangstområde, men problematisk, hvis den kommer fra et andet. Og så er der fiskeredskaberne, som kan have vidt forskellige påvirkning på havbunden eller andre dele af havets økosystem,« siger han.
Men selvom der – alt andet lige – er betydelig forskel på, hvor skånsomme forskellige fiskeredskaber er for miljøet, så kan man kan i dansk fiskeri formodentlig ikke engang entydigt sige, at et bestemt redskab i praksis altid er dårligere end et andet, da det i høj grad også afhænger af, hvor og hvordan redskabet bruges, forklarer Troels Jacob Hegland.
Og opdrættede fisk – ja det er en helt anden historie med helt andre udfordringer. Med andre ord: Hvis man virkelig vil være bevidst forbruger på området, så kræver det en indsats.
Troels Jacob Hegland henviser i første omgang til 4 forskellige mærkningsordninger, som danske forbrugere kan navigere efter, og som almindeligvis giver en »vis sikkerhed« for et højere niveau af bæredygtighed end umærkede produkter. Du kan læse om alle ordningerne i faktaboksene til denne artikel.
Mærker, du kan kigge efter, når du køber vildtfanget fisk: MSC og Naturskånsom
Når man opdrætter fisk og skaldyr, så dyrker eller fremstiller man produkter på en måde, der minder om landbrug. Opdræt af fisk og skaldyr – også kaldet akvakultur – kan antage mange former, og i praksis kan der f.eks. være tale om anlæg, der ligger i og interagerer med havet, eller lukkede faciliteter på land, der minder om fabrikker. Udfordringerne varierer mellem produktionsformerne, ligesom det har stor betydning, hvilke arter der opdrættes. Det meste laks i køledisken – fersk eller forarbejdet – stammer fra opdræt.
Opdræt mere eller mindre i forbindelse med naturen: Lakseopdræt er et eksempel på opdræt, der altovervejende findes placeret i havet, selvom der i dag også i mindre grad produceres laks i lukkede systemer. Laksene fodres typisk op i netbure og svømmer rundt på et begrænset område. Placeringen indebærer imidlertid interaktion med havmiljøet. Og det kan der være en række problemer forbundet med, eksempelvis:
Opdræt i lukkede systemer: Fiskeopdræt på landjorden i lukkede systemer bliver formodentlig mere almindeligt i fremtiden. I et lukket system kan man undgå en del af de miljøproblemer, der kan være forbundet med opdræt integreret i naturlige miljøer. Helt uden problemer er lukkede systemer dog ikke. Der skal bruges en del energi til produktionen, ligesom der selvfølgelig skal håndteres f.eks. affald fra produktionen – og foderet skal jo komme et sted fra, se ovenfor. Man kan endvidere sætte spørgsmålstegn ved, om det – i en tid med øget fokus på dyrevelfærd – er fornuftigt at bevæge sig mod endnu mere unaturlige produktionsformer for fisk. Fisk i opdrætssystemer beliggende i det naturlige miljø oplever dog typisk heller ikke det frie liv.
Mærker, du kan kigge efter, når du køber opdrættede fisk: ASC og økologi
MSC-mærket er meget udbredt i Danmark (såvel som globalt) og bygger på tre grundprincipper, som alle fiskerier skal leve op til:
Læs mere på msc.org
Mærkningsordningen, der er ret ny og endnu ikke så udbredt, hviler på følgende fem krav:
Læs mere på naturskånsom.dk
ASC-standarden bygger på to fokusområder: Miljø og sociale hensyn.
Læs mere asc-aqua.org
Det er kun opdrættede fisk, der kan være økologiske, da økologi kun kan sikres i kontrollerede omgivelser. I 2004 blev der oprettet regler for økologisk fiskeopdræt i Danmark, og i 2010 blev der indført et fælles EU-regelsæt for økologisk akvakulturproduktion. Danske forbrugere vil altså både kunne møde det klassiske røde Ø-mærke og EU’s grønne økomærke.
Det er svært at svare entydigt på. Som beskrevet er der miljømæssige problemer relateret til vildtfanget fisk, og der er andre miljømæssige problemer relateret til opdrættet fisk. For begge produktionsformer varierer det fra art til art og afhænger af produktionsform eller fangstredskab. Man kan ikke som udgangspunkt dømme det ene eller det andet ude. Der findes problematisk fiskeri og mønsterfiskeri, ligesom der findes problematisk opdræt og mønsteropdræt. Mærkerne kan hjælpe os til at navigere uden om det mest problematiske. Der har nok eksisteret en opfattelse af, at opdræt generelt var problematisk og ikke rigtig rimede på bæredygtighed, men både teknologien og knowhowen har udviklet sig. Faktisk er der en stigende interesse for fiskeopdræt som en vej til klimaeffektiv produktion af fødevarer til en voksende verdensbefolkning, se også nedenfor.
Heller ikke her er der et simpelt svar. Opdræt af fisk og skaldyr kræver (som oftest) - i modsætning til vildtlevende fisk - ressourcer til foder og produktionsfaciliteter osv. Til gengæld skal man ikke ud med en båd for at fange dem. Der foregår i øjeblikket videnskabelig diskussion om, hvordan man mest retvisende opgør klimabelastningen fra især vildtfanget fisk, og generelt vil der nok i praksis være stor variation i belastningen fra selv to fisk af samme art, hvis de er fanget med forskellige fiskeredskaber. Det er dog muligt at fremhæve eksempelvis opdrættede blåmuslinger som klimavenlige. På samme måde er fiskerier, hvor man fanger store mængder relativt målrettet, klimavenlige - i dansk kontekst primært sild og makrel. Det kan antagelig også betale sig at spise fisk i sæson, hvis man vil gøre noget for klimaet.
Ja, og potentielt kan man få bedre kvalitet, billigere fisk og skåne klimaet. Nogle fiskearter er deciderede sæsonfisk, som kun fanges på bestemte tider af året. Andre arter er lettere tilgængelige for fiskerne og/eller af højere kvalitet på bestemte tider, og derfor kan man få dem billigere og/eller i bedre kvalitet i sæsonen. Hvis man køber fisk, der har været nem at fange, så må man kunne antage, at der er brugt færre ressourcer (diesel) i forbindelse med fangst. På nettet kan man finde forskellige oversigter over sæsonens fisk; men man kan også med fordel spørge sin fiskehandler.
Fisk kan ikke skrige og har ingen mimik. Det kan være én af årsagerne til, at vi ikke har haft fokus på fiskenes ve og vel i samme grad som med andre dyr, vi spiser. Problematikken har stigende fokus, og både fiskere og opdrættere står formodentlig over for nogle udfordringer på området i de kommende år.
Det kan det i hvert fald sagtens være. Fra et klimaperspektiv giver frossen fisk os en knap mere at skrue på i forhold til at møde efterspørgslen på en effektiv måde. Skal vi bruge en art i juni, som nemmest fanges i marts, så kan det formodentlig give mening at fange den i marts og fryse den ned. Fersk fisk er en let fordærvelig fødevare; det er enklere at undgå madspild, når det kommer til frosne produkter. Frossen fisk har et lidt dårligt rygte, men bl.a. på grund af bedre håndtering og teknologi er det i dag muligt at få frossen fisk af meget høj kvalitet.
Ja, sådan kan det ofte være, men det er ikke nødvendigvis et rent klimamæssigt spørgsmål, da transporten oftest udgør en relativt lille del af det samlede ressourceforbrug. Når lokal fisk kan være mere bæredygtigt, handler det i lige så høj grad om, at vi i Danmark har rimeligt styr på vores fiskeri og opdræt. Endvidere handler bæredygtighed for mange om andet end kun miljø og klima, og ved at købe lokal fisk støtter du et erhvervsliv, der skaber aktivitet langs Danmarks kyster.
Vil du have konkrete råd til, hvad du kan gøre, for at vælge og forbruge fisk bæredygtigt, så læs forslagene i artiklen her
Kilde: Lektor ved Centre for Blue Governance på Aalborg Universitet Troels Jacob Hegland og fiskeguiden.wwf.dk
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10