Corona: 9 fejl du begår, når du bruger mundbind

Krøller du mundbindet sammen i hånden, eller genbruger du mundbindet, selvom du har stået udenfor i regnen og ventet på bussen? Så bruger du mundbindet forkert – og opnår ikke den samme beskyttelse, som hvis du brugte dit mundbind korrekt

Mundbindet går ud over brillekanten

Det er vigtigt, at mundbindet slutter tæt mod dit ansigt. Du skal altså ikke have plads til briller under mundbindet, men tage mundbindet på, klemme det tæt ved næsen og så sætte brillerne ud over mundbindet, hvis dine briller er så store, at det er nødvendigt. 

Mundbindet gør dig glemsom – eller unødigt modig

Når du tager et mundbind på, sker der typisk 1 af 2 ting i din hjerne: Enten minder det dig om, at Danmark og verden er ramt af en farlig, smitsom sygdom – og du bliver mere opmærksom på, at du skal passe på dig selv og dine medmennesker. Eller: Mundbindet giver dig en falsk tryghed, der betyder, at du begynder at slække lidt på afstanden til mennesker, du ikke normalt omgås, og at du sløser lidt mere ved håndvasken. Husk, at afstand og håndhygiejne er 2 vigtige faktorer til at holde coronavirus under kontrol. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du smider ikke mundbindet ud efter at have brugt det i regnvejr

Et mundbind virker mindre effektivt, når det har været vådt. Har du haft dit mundbind på udendørs i regnvejr, bør du skifte det snarest muligt – også selvom det ikke synes til at være blevet særligt vådt. På samme måde bør du skifte et mundbind, hvis det virker vådt på indersiden. Forskellen på temperaturen på din udåndingsluft og på luften omkring dig vil betyde, at der dannes lidt damp, der sætter sig i masken og gør den våd. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du dækker ikke din næse (og din hage) godt nok 

Coronavirus sidder i luftvejene, og derfor er det vigtigt, at dine luftveje er godt dækket – det giver bedst beskyttelse for dig og for andre. Din næse må aldrig være fri, når du har mundbind på, og du skal også sørge for, at din hage altid er dækket. Du risikerer, at virus sætter sig på din ansigtshud, og sidder virus allerede på din hud, overføres den nemt til din krop via munden, næsen eller øjnene. 

Sørg også for at vælge den rigtige størrelse mundbind. Det må ikke være åbent i siderne, når du har taget det på. 

Du sætter mundbindet i panden eller under hagen

Behold mundbindet på, når du skal bruge mundbind. Og vent med at tage mundbindet af, indtil du ikke skal bruge mundbind længere. Hvis du flytter mundbindet op i panden eller ned under hagen, når du ikke er i for eksempel et tog eller en bus, mindsker du beskyttelsen af dig selv eller andre. Du risikerer at få viruspartikler på hænderne og overføre dem, hver gang du rører ved masken. Samtidig sveder du ofte lidt på panden, og jo mere vådt mundbindet bliver, jo dårligere beskyttelse opnår du. 

Du skyller kun dit stofmundbind

Engangsmundbind er bedre end stofmundbind. Skal du bruge et stofmundbind, så sørg for at vaske det hver eneste dag. Cellevæggene i virus nedbrydes af sæbe, og skal du effektivt have virus væk, skal du vaske dit mundbind ved mindst 60 grader. En hurtig opskylning af mundbind giver ikke en effektiv beskyttelse sammenlignet med vask og med engangsmundbind. 

Du glemmer at vaske hænder, efter du har taget mundbindet af

Virus fra andre mennesker og bakterier kan sætte sig på ydersiden af dit mundbind. Du skal derfor altid sørge for at vaske hænder eller spritte hænder, straks efter du har taget mundbindet af. Har du styr på teknikken, så du rører ved stropperne af mundbindet, er der mindre risiko for at overføre virus til dig selv, end hvis du rører ydersiden af mundbindet. Sørg alligevel for at vaske eller spritte hænder ved første lejlighed. 

Du glemmer næseklemmen

I alle engangsmundbind findes et lille stykke metal, der gør det muligt at klemme mundbindet tæt om næsen. Sørg for at vende mundbindet korrekt, så metalstykket sidder i den øverste del, så du kan bruge næseklemmen. Klem til, så mundbindet siddet tæt. 

Sætte du mundbindet sådan, at næseklemmen vender nedad, vil næseklemmen trække i mundbindet, og det vil glide af din næse og ned i ansigtet. 

Du tror, et halstørklæde er nok

2 nye forskningsstudier peger på, at et halstørklæde ikke kan erstatte et mundbind. I det ene studie påviste forskerne, at dråberne kunne trænge gennem et halstørklæde, mens forskerne i det andet studie påviste, at et halstørklæde kunne give beskyttelse mod virusdråber, hvis en række faktorer var opfyldt, herunder at stoffet lå i mere end 2 lag. 

 

Læs mere om