7 gode råd til at dyrke en indendørs køkkenhave

Du behøver hverken en urtehave eller en altan for at dyrke dine egne urter og planter. Persille Ingerslev fortæller her om, hvordan du kommer i gang med at dyrke tomater, krydderurter og sågar køkkenaffald i din vindueskarm.
små krukker i vindueskarm med krydderurter

Hvis du prøver dig frem med tålmodighed, kan du sagtens få dine planter til at gro uden sprøjtegift.

Anskaf pottemuld og urtepotter

Køb en pose pottemuld, nogle urtepotter og eventuelt nogle potteskjulere. Altsammen kan anskaffes billigt.

Hvis du vil gå hele vejen med bæredygtighed, kan urtepotter og potteskjulere også skaffes som genbrug, eventuelt fra en vens have, hvor du ved, at jorden – i økologiens ånd – ikke er forurenet med sprøjtegift. 

Start dyrkningen i det små

Du skal ikke prøve at dyrke alting på én gang. Så bliver det for meget arbejde. Begynd eksempelvis med at dyrke frø i en enkelt potteplante. Når frøene spirer, kan du tage fat på at dyrke noget nyt.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Find de plantesorter, du godt kan lide

Tomater kan du så selv fra frø eller få fra venner, der har sået dem fra frø, eller også kan du købe en tomatplante for cirka 20 kroner.

Find en plantesort, du godt kan lide. Plant sorten over i en stor krukke med almindeligt muld fra en pose (det behøver ikke være så- og priklemuld). Vand planten jævnligt, men prøv dig frem. Nogle planter skal have mindre vand end andre.

Læs mere om at vande planterne her.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Plant, hvad du allerede har

Kig i dit køkkenskab. Har du økologiske majskerner til popcorn? Har du tørrede kikærter? Plant dem ved at smide dem i jord. Sig hej til din nabo - har vedkommende en stueplante, du synes om? Spørg, om du må få en stikling.

Når du laver mad og bruger eksempelvis forårsløg, så gem den lille afskårne del med rødder på, og plant den, så gendyrker du forårsløg.

Gendyrk dit køkkenaffald

Meget køkkenaffald kan gendyrkes. Eksempelvis spidskål eller kinakål. Du sætter simpelthen bare den lille hvide stub fra kålhovedet, du ellers ville smide ud, ned i en urtepotte, og så gror spidskålen frem igen.

Det samme trick kan du gøre med porre. De små ender med rødder fra porrer, man normalt smider ud, kan nemt genplantes i en urtepotte. Stubben vil som regel vokse en smule, men dernæst se ud, som om den bare visner og går til. Men det gør den ikke.

Porren laver et løg nede i jorden, hvorfra der vokser en helt ny porre frem. Ellers kan du prøve dig frem med gulerødder og kartofler, afhængig af hvor meget plads du har i dine potter. 

Husk lys til planterne

Dine planter skal stå i vindueskarmen, så de får mest muligt lysindfald. Derfor går det ikke at plante ting fra frø i de mørke vintermåneder, men du kan gendyrke dit køkkenaffald året rundt. Det vokser dog hurtigst i sommerhalvåret.

Hvis du har et vindue, der vender mod syd eller vest, et sted, hvor der er meget sol, så kan du have planter og krydderurter. 

Persille Ingerslev, som har givet os rådene her, har sin egen hjemmeside samt en facebookside, hvor hun udveksler erfaringer og tips og tricks med 4000 andre hjemmedyrkere.