Dør edderkoppen i støvsugeren?

Edderkopper kribler, krabler og spinder løs. De færreste har lyst til at have en edderkop siddende i soveværelset, når de går i seng, og så må støvsugeren i brug. Men dør edderkopperne, når du støvsuger dem op? Samvirke har ringet til en fysiker og en biolog for at finde ud af, om edderkopper dør af en tur i støvsugeren.

Korsedderkoppen er en af Danmarks største og hyppigst forekommende edderkopper. Den kan blive næsten 2 centimeter over kroppen og have 3 centimeter lange ben. En korsedderkop lægger op til 800 æg. 

Fysikeren: Edderkoppen kan godt overleve suget og undertrykket i en støvsuger

8 tynde ben. Ofte med hår på. Og så en stor krop. Edderkopper ser, for mange, ikke særligt rare ud, og kribler edderkoppen rundt på vægge eller loft i soveværelset, kan det være svært at falde i søvn. Man tyer til støvsugeren, for det lange, lange rør gør det på behagelig vis muligt at undgå nærkontakt med det lille kryb.

Men dør edderkoppen af en tur gennem mundstykke, rør og støvsugerslange for at ende i støvsugerposen? Niels Hertel, der driftsleder på Institut på Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet, elsker  finurlige spørgsmål og  konkluderer efter at have tænkt over spørgsmålet, at edderkoppen i princippet godt kan overleve at blive støvsuget op:

»I en støvsuger suges mellem 20 og 40 liter luft gennem i sekundet. For at støvsugeren kan suge luft, skal der dannes undertryk. I en støvsuger vil det være omkring 200 millibar, hvilket svarer til, at man befinder sig i 4-5 kilometers højde. Altså på et højt bjerg.«

Da mennesker fint kan holde til at være i 4-5 kilometers højde over vandoverfladen, kan edderkopper formentlig også, mener Niels Hertel.

 

»Man skal nok nærmere tænke over, om edderkoppen kan holde til hastigheden, den bliver suget op med. Måske kan den folde benene op omkring sig, så den kan holde til mere. Samtidig skal du jo tænke på, at en edderkop har et exoskelet, hvilket betyder, at den har skelettet uden på kroppen. Det må give lidt mere beskyttelse,« siger Niels Hertel, der synes, at vi skal huske, at edderkopper er nyttedyr:

»Jeg vil hellere ha’ et par edderkopper end en sværm af fluer,« lyder det fra Niels Hertel.

Biologen: Støvsug edderkoppen først, under sofaen bagefter, så bør du være sikker

Jes Aagaard er biolog hos Naturstyrelsen, og han har flere gange fået spørgsmålet om, hvorvidt edderkopper dør i støvsugeren. Og som udgangspunkt er der mange ting, der peger på, at en edderkop godt kunne overleve længe i en støvsuger:

»Edderkopper er ikke bange for smalhals. De kan gå længe uden at få noget at spise, og er der knaphed på føden, lægger de bare nogle færre æg. De skal nok tilpasse sig. Teoretisk set vil en edderkop kunne overleve meget, meget længe.«

Edderkoppen adskiller sig fra mange andre dyr ved at have et exoskelet, altså at have skelettet uden på kroppen.

»Det svarer lidt til at have en rustning på. Skelettet skal beskytte mod stød, men edderkopper er ikke ultimativt robuste. Jeg har set edderkopper, der nærmeste knækkede, fordi de faldt 70 centimeter ned fra et bord.«

Selvom edderkopper ikke nødvendigvis er robuste, er det ikke ensbetydende med, at de dør i støvsugeren:

»Hvis du napper en stor, fuldvoksen korsedderkop, så vil det nok sige gonk-gonk, når den slår sig på vej gennem støvsugeren. Det vil slå sig meget og vil formentlig dø af at blive støvsuget op. En mindre edderkop som baldakinspiller vil nok ikke tage fysisk skade af at blive suget ind i en støvsugerpose.«

Trods skelettet er edderkoppen skrøbelig

Et beskyttende, men skrøbeligt skelet og evnen til at leve på smalkost betyder dog ikke, at du skal frygte, at edderkopperne kravler ud af støvsugeren, når du ligger på puden og har lukket øjnene:

»Hvis man er sådan en, der synes, at edderkopper har det bedst på indersiden af en støvsuger, er det bedste råd, at man skal støvsuge dem op, og så støvsuge resten af hytten bagefter. Tag de støvede steder som under sofaen, tag hundepels og brødkrummer. Når du først har suget masser af støv op, så kan du være nærmest fuldstændig sikker på, at hvis edderkoppen har overlevet støvsugningen, så er edderkoppen så fanget i støvsugerposen, at den aldrig kommer ud,« siger Jes Aagaard.

Selv er Jes Aagaard ikke bange for edderkopper og synes, vi skal huske, at de er mere nyttedyr end skadedyr:

»Hvis du kigger godt efter, så er der edderkoppespind alle vegne. Hvis man nu er sådan en, der er træt af myggestik, skal man jo ikke rende rundt og klapse edderkopper. Edderkopper er skadedyrsbekæmper nummer 1 her i Danmark. Samtidig kan jeg fortælle af erfaring, at hvis man er den lidt mere rå type, så smager korsedderkoppen lidt af nødder. Man skal bare spytte benene ud bagefter. Og dem er der jo 8 af, så det er nemt at tælle.«

Læs mere om