Redaktionen anbefaler






Lidt grønt drys af persille eller purløg på den varme mos, suppen eller pastaen kan virke harmløst. Men afhold dig fra det, hvis dit barn er under 1 år – det kan nemlig potentielt være til fare for barnet.
Årsagen udspringer fra jordbakterierne, der selv efter grundig vask kan være til stede på nogle krydderurter og bladgrøntsager som f.eks persille, purløg, spinat og salat. Når den grønne topping lander på varm mad, kan bakterierne formere sig hurtigt og medvirke til dannelse af nitrit.
Nitrit reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde og transportere ilt rundt i kroppen. Det kan i sjældne tilfælde føre til blåfarvning af huden og opkast.
Serverer du kold mad til dit barn, er det o.k. at pynte med grønt drys, hvis du vasker og skyller det godt.
Vær opmærksom på, at bakterier også vokser ved henstand. Kassér altid restemad med grønt drys, da bakterier kan vokse ved henstand. Har du grønt drys tilovers, som du ikke har brugt på mad, så opbevar det på køl og spis det inden for et par dage.
Små børn må også gerne spise krydderurter og bladgrøntsager i varme retter – såsom suppe gryderetter og sovser – hvis bladgrøntet og krydderurterne vel at mærke koger grundigt med i mindst 5 minutter.
Spædbørn er ekstra følsomme over for nitrat de første levemåneder. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at du først giver dit barn grøntsager med højt indhold af nitrat fra 6-måneders alderen. Det gælder f.eks.:
Er dit barn mellem 6 og 12 måneder, bør du nøjes med at give dit barn disse grøntsager omkring hver 14. dag, hvis de udgør en større del af måltidet.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Kilder brugt i artiklen: Fødevarestyrelsen, Mejeriforeningen, Fødevareguiden og Sundhedsstyrelsen.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10