Mad til baby: Hvad må jeg give min baby at spise?

Der findes mange myter om, hvad babyer må spise og ikke må spise. Samvirke guider dig til, hvad du kan give din baby med god samvittighed.
baby spiser mad fra barnestol

Mad til babyer kan være en jungle at finde rundt i. Pas på med runde og hårde fødevarer, begræns mængden af bl.a. salt og kanel, og undgå bl.a. honning og kerner. 

Der er meget at sætte sig ind i, når man er nybagte forældre, og for mange er det lidt af en jungle, når baby begynder at få fast føde. For hvad må man egentlig give sit barn? Hvad er direkte sundhedsskadeligt? Og hvad kan de kløjes i? 

Din baby må faktisk spise det meste, så længe det er blødt, så de kan tygge det med deres gummer eller få tænder. Deres gummer er faktisk overraskende stærke, og de kan derfor allerede fra omkring 6-måneders alderen begynde at få fast føde. 

Dog er der nogle få undtagelser, som Sundhedsstyrelsen enten helt fraråder eller kun anbefaler i mindre mængder. Der er nemlig stor forskel på, om noget er direkte sundhedsskadeligt for dit barn, eller om større mængder af en fødevare måske kan have konsekvenser senere i barnets liv. 

Pas på runde og hårde fødevarer 

Som hovedregel bør runde fødevarer som blåbær, vindruer og små, runde jordbær skæres i kvarte på grund af risiko for kvælning. Rå æble, pære, gulerod, nødder og andre hårde fødevarer bør helt undgås til babyer og børn under 3 år. I stedet kan du vælge at tilberede det på en anden måde og for eksempel servere revet æble, kogt pære, kogte gulerødder eller blendede nødder. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Begræns disse fødevarer til din baby:

Salt

Som hos voksne skal man begrænse saltindtaget hos børn, især spædbørn, fordi deres nyrer ikke kan udskille så meget salt. Samtidig bør babyer ikke blive for vant til den salte smag. Lad derfor være med at tilsætte salt til dit spædbarns mad, og får din baby den samme mad som jer voksne, så salt jeres egen portion, når I spiser. Der kan være meget salt i færdigproduceret mad som brød, pålæg og ost. Kig eventuelt på, om varen er Nøglehulsmærket, hvilket betyder, at den indeholder mange fibre og fuldkorn samt har et mindre indhold af umættet fedt, sukker og salt. 

Nitrit/nitrat 

Nogle grøntsager indeholder en høj mængde nitrat, som let bliver omdannet til nitrit. Det gælder for eksempel spinat, rødbede, fennikel og selleri. Nitrit kan i for store mængder give opkast og forstyrre vores røde blodlegemers evne til at bære ilt rundt i kroppen. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at de nitratholdige grøntsager kun fylder 1/10 af babyens portion eller kun bliver serveret en gang imellem som for eksempel hver 14. dag. 

Kanel

Kanel indeholder stoffet kumarin, som i større mængder kan skade leveren. Men som med så meget andet er det okay at give kanel i begrænsede mængder. Risengrøden må godt få kanelsukker på, og det er okay, at der bliver spist lidt mere kanel i december, hvis barnet sjældent får det resten af året. Alternativt kan du give din baby ægte kanel, også kaldet Ceylon-kanel, som indeholder meget lidt kumarin i forhold til kassiakanel, som er den variant, der er mest gængs i de danske supermarkeder. 

Ris

Ris indeholder stoffet arsen, som kan være kræftfremkaldende i større mængder, og derfor bør mængden af ris til babyer begrænses. Lad være med at give dit barn risgrød dagligt eller ris til aftensmad mange gange om ugen. Men som en del af en varieret kost er ris fint, og som med så meget andet gælder alt med måde-princippet også her. Undgå dog helt at give risdrik eller riskiks, da begge dele indeholder en høj mængde arsen.

Komælk

Sundhedsstyrelsen anbefaler at vente med komælk som drikkemælk, til dit barn er over et år, fordi mælk har et højt proteinindhold. Et højt proteinindtag i barnets første leveår øger risikoen for at udvikle overvægt senere i livet. Men du behøver ikke at være fuldstændig tilbageholdende med komælk – det kan godt indgå som en ingrediens i familiens måltid. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Undgå disse madvarer til din baby:

Kerner

Der er ingen grund til at give babyer rugbrød med kerner, da de ikke kan tygge dem ordentligt. Derfor har de ingen glæde af kernerne, og hvis de får for mange, risikerer de at få en meget løs afføring. Kostfibrene fra kernerne sidder i skallen, så grove meltyper som for eksempel rugmel indeholder stadigvæk masser fibre. Hvis du er utryg ved at give rugbrød, fordi du synes, det er for hårdt, kan du evt. opbløde det i modermælk eller modermælkserstatning. 

Grønt drys 

Undgå grønt drys i form af friske krydderurter såsom basilikum eller dild på varm mad. Der kan nemlig være jordbakterier på friske krydderurter og bladgrønt, selvom de er vasket grundigt. Bakterierne risikerer at gro, når de bliver lune oven på den varme mad, og dermed danne nitritDu må dog gerne bruge grønt drys i varme retter, hvis de bliver kogt, eller i fars, som bliver gennembagt i ovn. 

Honning

Honning frarådes fuldstændig til børn under et år. Honning kan indeholde nogle bakteriesporer, som kan resultere i en alvorlig forgiftning kaldet spædbarnsbotulisme. Bakteriesporerne er ikke på samme måde farlige for børn over 1 år, men før det bør man helt undgå at tilbyde det. 

Rovfisk

Undgå at give dit barn store rovfisk, før det er 3 år. Store rovfisk som tun, gedde, helleflynder, aborre og så videre indeholder kviksølv. Det samme gælder for tun på dåse. Børns hjerner er under konstant udvikling, og de er derfor ekstra følsomme over for tungmetaller. 

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen

Læs mere om