Derfor skal du holde øje med dit tis

Ligner dit tis en mørk porter, bliver det grumset, eller lugter det grimt? Det kan skyldes noget, du har spist, medicin, du har indtaget, eller sygdom. Holde øje med, hvad du afleverer i toiletkummen, og kend dit tis.

Tis bør ikke lugte - eller have andre farver end let gul eller hvidligt. Har du mistanke om problemer, skal du kontakte din læge.

Dit tis er lysegult og klart

Lysegult og klart tis med en farve som citronsodavand er normalt tis. Om morgenen er farven lidt mere mørkegul end ellers, fordi dit tis er mest koncentreret om morgenen, hvor du ikke har drukket væske eller tisset jævnligt. Hvis dit tis er gennemsigtigt, behøver du måske ikke at drikke helt så meget vand, som du gør. Så hvis du føler dig helt udspilet af vand, kan du godt skære lidt ned på mængderne, hvis du har helt klart, farveløst tis.

Mørkegult tis – drik mere vand

Mørkegult tis kan være det første, du tisser om morgenen, men mørkegult tis, der kommer op ad dagen kan være et tegn på, at du får drukket for lidt. Drik mere vand, fastsæt eventuelt et par pauser, hvor du henter vand og drikker det, og hold øje. Har du et vedvarende problem med mørkt tis grænsende til det lysebrune, skal du søge læge. Det kan være tegn på sygdom og infektioner.

Rødt tis

Nogle mennesker får et chok første gang, de oplever rødt tis efter at have spist mange rødbeder. Andet, der farver tisset rødt, kan være brombær, blåbær eller rabarber. Hvis dit røde tis ikke kan forklares med, at du har spist rødbeder, brombær, blåbær eller rabarber, kan det være tegn på blod i tisset, og du skal bestille tid hos lægen. Blod i tisset kan være tegn på sygdom eller et forstadie til kræft. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brunt tis

Ligner tisset en mørk porter, kan det være tegn på leverskader, gulsot, hepatitis eller anden sygdom. Gå til lægen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Grumset tis

Er dit tis grumset eller plumret, kan det være tegn på blærebetændelse. Blærebetændelse er mere almindeligt for kvinder end for mænd. Blærebetændelse kan skyldes kolibakterier. Det er tilrådeligt, at kvinder tørrer sig forfra og bagud efter toiletbesøg og undgår at føre tarmbakterier til urinvejene. Blærebetændelse kan også skyldes, at blæren er slap, og der er en lille rest tilbage, når du har tisset. Andre tegn på blærebetændelse er, at du tisser små sjatter næsten hele tiden, at tisset føles som glasskår i urinrøret, og at det har en ubehagelig lugt. Smerter, når du tisser, kan også skyldes klamydia eller gonore. Dårlig lugt, når du tisser, kan hos kvinder betyde betændelse i skeden.

Grønt tis

Stort indtag af B-vitaminer kan medføre en iøjnefaldende grøn farve i tis.

Orange tis

Spiser du mange gulerødder eller drikker masser af gulerodsjuice, kan det sætte spor i dit tis som et orange skær.

Blåt tis

I nogle typer medicin bruges stoffet methylenblåt, som kroppen ikke kan nedbryde. Derfor bliver det udskilt direkte i tisset og kan ses som blå farve.

Tis med sød lugt

Tis med sød lugt kan være tegn på højt blodsukker eller diabetes. Det kan også være tegn på, at du har indtaget mange meget søde næringsmidler enten i form af læskedrikke, slik eller kager. 

Tisset lugter svovlet

Du spist asparges, som giver tisset en kraftig lugt på grund af svovlholdige stoffer i asparges. Asparges kan lugtes i din urin allerede en halv time efter, du har spist dem. Friske asparges giver særlig meget lugt, og hvide asparges giver mere lugt end grønne. Jo længere aspargesene koges, jo mere ødelægges svovlforbindelserne, der får dem til at lugte. Kun cirka halvdelen af os er i øvrigt i stand til at opfange lugten fra asparges.

Hos mænd: Strålen bliver slap

Mænd, der tisser slapt, kan have problemer med forstørret prostata. Prostatakirtlen, der producerer den væske, sædcellerne svømmer rundt i, sidder omkring den øverste del af urinrøret, og med alderen kan kirtlen vokse og komme til at trykke på urinrøret.

Kontakt altid lægen, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er syg

Kun din læge kan svare på, om du fejler noget. Hvis du har mistanke om sygdom på baggrund af farven på eller lugten af din tis, bør du kontakte din læge.

Læs mere om