Redaktionen anbefaler






Ris og risprodukter er en væsentlig kilde til uorganisk arsen. DTU Fødevareinstituttet råder til at spise færre risprodukter, og børn skal direkte undgå riskiks og risdrik.
Ris og risprodukter er en væsentlig kilde til uorganisk arsen. I Danmark er indtaget så højt, at DTU Fødevareinstituttet råder til at spise færre risprodukter. Riskiks og risdrik skal børn direkte undgå.
Børn spiser og drikker mere end voksne i forhold til deres kropsvægt, derfor er indtaget af risdrik mest kritisk hos børn. Voksne bør dog også begrænse deres indtag af risdrik, da det generelt er ønskeligt at reducere indtaget af uorganisk arsen. Andre typer af plantedrik, f.eks. havredrik, mandeldrik og ærtedrik, har langt lavere indhold af arsen end risdrik.
Epidemiologiske undersøgelser viser en statistisk signifikant sammenhæng mellem indtag af uorganisk arsen og risikoen for kræft i lunger, blære og hud. Der er også en vis evidens for en kræftfremkaldende virkning i leveren, skriver DTU Fødevareinstituttet i et notat om uorganisk arsen i blandt andet rismel.
Især børn skal ikke udsættes for høje koncentrationer af uorganisk arsen igennem risdrikke og riskiks, fordi deres kropsvægt er lav i forhold til voksne og deres indtag derfor bliver forholdsvis højere.
Læs også: Riskiks kan være farlige for små børn
Riskiks, risdrik og rismorgenmadsprodukter indeholder mere uorganisk arsen end både hvide og brune kogte ris. Derfor fraråder Fødevarestyrelsen især risprodukterne til børn. Men også både hvide og brune ris indeholder uorganisk arsen, fremgår det af data indsamlet af Fødevarestyrelsen.
Risplanterne optager uorganisk arsen fra jorden og grundvandet. Stoffet sætter sig i sær i skaldelene. Derfor indeholder brune ris og fuldkornsris mere uorganisk arsen end ris, der har fået poleret skallen af. Til gengæld indeholder brune ris og fuldkornsris mange flere sunde næringsstoffer og fibre end hvide ris.
Ris absorberer uorganisk arsen i højere grad end andre planter, derfor har netop ris forholdsvis høje koncentrationer. Men stoffet findes også i drikkevand, grøntsager og andre fødevarer. I drikkevandet er der grænseværdier for uorganisk arsen, og vi kan nedsætte risikoen for at få for meget uorganisk arsen ved at spise varieret og ikke spise ris hver dag.
Arsen er et grundstof, som findes både som uorganiske forbindelser og organiske forbindelser. Både organisk og uorganisk arsen findes naturligt. Organisk arsen vurderes som uproblematisk i modsætning til uorganisk arsen. Fisk er den primære kilde til organisk arsen i kosten. Uorganisk arsen kan også stamme fra pesticider og forurening og har spredt sig i fødekæden.
Du kan selv stille noget op for at undgå uorganisk arsen.
Kilde: Fødevarestyrelsen, DTU Fødevareinstituttet
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10