De bedste stillinger i sengen

Der er ikke nogen stillinger, der er bedre end andre - altså at sove i. Men hvis du oplever smerter i nakke og ryg, er det måske tid til at ændre måden, du ligger på, fortæller Jan Hartvigsen, der er kiropraktor og professor i klinisk biomekanik på Syddansk Universitet.

Hvis man vågner med ondt i nakke eller ryg, kan det skyldes ens sovestilling. 

En nakkepude er god mod nakkesmerter

Når man sover på maven, vrider man i nakken, hvilket for nogle kan føre til smerter. I så fald anbefales det at rykke over på siden eller ryggen. Sover man på siden eller ryggen, kan en nakkepude bruges til at holde nakken på plads. 

Skift madras ved milde rygsmerter

Hvis man vågner op med ondt i ryggen, er det oftest ikke ens sovestilling, der er problemet. Madrassen er tit synderen, så det kan være tegn på, man har brug for en ny.

Sådan vælger du den rigtige madras

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sov med bøjede ben ved stærke rygsmerter  

Ved kraftige smerter i ryggen, smerter, der trækker fra ryggen og ned i benet, eller en diskusprolaps kan sovestillingen være en god hjælp for at holde smerterne nede. Det anbefales at sove på siden med let bøjede ben, da det afslapper kroppens største nerve, iskiasnerven, der går fra ryggen og ned i benene.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Man kan vænne sig til en ny sovestilling

Det kan godt være svært at vænne sig til at sove på enten siden eller ryggen, hvis man har brugt de fleste nattetimer på maven. Men med et par ugers ihærdighed skal det nok lykkes.
Forsøg at falde i søvn på ryggen eller siden. Hvis det ikke virker efter 10 minutters tid, så bare vend dig om på maven igen. Gør samme rutine de næste par dage, og på et tidspunkt vil du opdage, at du er faldet i søvn på ryggen eller siden.

Ændr ikke på noget, der virker

Det er meget individuelt, hvilken stilling man sover bedst i. Hvis din vante sovestilling ikke volder problemer, så fortsæt med den. Der er ikke nogen evidens for, at nogle stillinger generelt skulle være bedre end andre.

Ingen forskel for mænd og kvinder

Madrasvalg kan være forskelligt for mænd og kvinder, men der er ikke nogen sovestilling, der anbefales til det ene køn frem for det andet. Det samme gælder for alder. Flere ældre foretrækker 
dog at sove på ryggen eller siden, i kraft af at kroppen bliver stivere med alderen. 

Læs mere om