Vælg den rigtige hovedpude

Hvis du vågner med spændinger eller har ondt i nakke, hoved eller skuldre, når du vågner, skal du måske vælge en anden type hovedpude. Ligger du og folder din hovedpude dobbelt om natten eller maser på den for at den skal blive tykkere, er din hovedpude måske blevet for slap og trænger til en udskiftning.

Behold bare dine gamle hovedpuder, så du har lidt på lager, det er ikke altid din nyeste hovedpude er den, du sover bedst med.

En slap hovedpude er ikke god

Hvis du, i løbet af natten, lægger din pude dobbelt eller har brug for at forme puden og stable fyldet i den, er det tegn på, at din hovedpude er blevet for træt og slap. En god hovedpude er en, der kan holde formen hele natten

Hovedpuden må ikke være for høj

Især hvis du sover på ryggen, må en hovedpude ikke være for høj. En meget høj hovedpude giver nakken et knæk og det kan resultere i spændinger og hold i nakken. Hvis du sover på siden, kan du bruge en højere hovedpude, end hvis du sover på ryggen. Læg mærker til, hvordan du ligger, når du falder i søvn. Falder du i søvn på ryggen er det bedst med en flad hovedpude. Falder du i søvn på siden, har du brug for en fyldig hovedpude. Generelt kan du gå ud fra, at store og bredskuldrede personer har brug for større hovedpuder end små personer og børn.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hovedet skal ligge i naturlig forlængelse af kroppen

Er du i tvivl om, om din hovedpude er for kraftig eller for flad, kan du prøve dig frem med flere forskellige og mærke, hvor nakke og skuldre får den bedste aflastning. Hovedet skal ligge i naturlig forlængelse af kroppen og ikke være løftet opad, fremad eller knække bagover. Forestil dig, hvordan ryg og nakke ville se ud, hvis den blev fotograferet eller tegnet. Rygsøjlen skal gå i lige linje over i nakken uden knæk, også når du ligger på siden. Du kan også få en partner til at tjekke om ryg og nakke er lige. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Puden skal følge nakkens krumning

Hvis du sover på ryggen, skal nakken have bedst mulig støtte. Når du ligger ned, krummer nakken opad lige under baghovedet.  Den krumning skal hovedpuden fylde op, så den støtter nakken. Puden skal ikke være så flad, at baghovedet presses ned i madrassen. Test med mellemrum dine puder. De bliver trykket fladere med tiden og kan måske trænge til en afløser.

En formstøbt pude kan være god

Hvis du kan sove med en dråbeformet, anatomisk, formstøbt hovedpude, er det en god ide at sove med sådan en. Den er mere fyldig under nakken end under baghovedet og understøtter kroppen bedre end andre hovedpuder. Sover du med en formstøbt hovedpude og vågner uden spændinger i skuldre og nakke, er den god for dig. Ellers skal du vælge en anden pude. Svagheden ved den formstøbte pude er, at den ikke fungerer lige godt i alle sovestillinger, og at den formstøbte facon ikke passer lige godt til alles anatomi.

Det er fint at have flere hovedpuder

Måske kan du sove godt med flere forskellige hovedpuder. Derfor er det ikke dårligt at have et lille lager. Behold din gamle hovedpude, selv om du har købt en ny, og mærk efter, hvilken en af puderne, du ligger bedst med, når du skal sove. Af hygiejnemæssige grunde er det en god ide at udskifte puder, der ikke kan vaskes, efter 2-3 år.

Kilder: kiropraktiskklinik.dk, www.krop-fysik.dk

Læs mere om