Sådan vælger du den rigtige madras

Har du mere ondt i ryggen, når du vågner, end da du gik i seng, er det måske madrassen, der er noget i vejen med. Mange madrasser er for bløde, fordi de med årene mister deres fasthed. Afprøv mange madrasser, før du beslutter dig for, hvilken madras der er den bedste for dig.
seng

Køb 2 madrasser, når i køber dobbeltseng, så hver får den optimale madras og ikke forstyrres, når den andens madras giver efter.

Find den rigtige hårdhed

Din madras skal aflaste kroppen mest muligt. Forestil dig, at der bliver taget et billede af din rygsøjle. Den skal være lige både, når du ligger på ryggen og på siden. Mange madrasser er for bløde, fordi de med årene mister deres fasthed. Hvis hæle eller bagdel synker ned, når du ligger i sengen, er madrassen for blød

Mærk om lænden får støtte

Læg dig på ryggen og mærk, om din lænd får støtte. Føler du et hulrum under din ryg, er madrassen for hård. Du skal kunne presse hånden ind under lænden, men den skal have lidt modstand. Du skal føle et jævnt tryk på hele bagsiden af kroppen. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Mærk om taljen får støtte

Læg dig på siden. Taljen skal støttes, så rygsøjlen hverken buer opad eller nedad. Skuldre og hofte skal synke ned i madrassen

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du skal kunne vende dig uden besvar

Husk at vende dig, når du afprøver en madras, du eventuelt vil købe. Du skal kunne vende dig nemt og uden besvær. Hvis du ikke kan det, er madrassen for blød. Generelt har mennesker, der vejer meget, brug for forholdsvis hårde madrasser, mens mennesker, der vejer lidt, har brug for de blødere typer.

Madrassen skal være 10 cm længere end dig selv

Køb madrassen stor nok, gerne mindst 10 cm længere end dig selv og mindst 90 cm bred, ellers bliver du hæmmet i dine bevægelser, når du vender dig i løbet af natten. Behovet for plads bliver ikke mindre af at være to i en dobbeltseng. Er I 2, skal den samlede bredde være 180 cm, måske endnu større, hvis børnene af og til sover med i dobbeltsengen. Køb 2 madrasser, når I køber dobbeltseng, så hver får den optimale madras og ikke forstyrres, når den andens madras giver efter.  Hvis du bevæger dig meget om natten, har du måske brug for en endnu større madras.

Brug topmadras

Vi sveder om natten, og sveden kommer ud i vores sengetøj, når vi sover. Derfor er det godt at vaske og lufte dynerne med mellemrum, men madrassen har også brug for at blive skånet for sved. Brug en rullemadras eller en topmadras, der kan vaskes.

Det er bedst at sove fladt

En elevationsseng kan være en god ide, hvis du for eksempel læser og ser tv i sengen, eller har brug for at holde hovedet højt, fordi du enten hoster, er forkølet eller har halsbrand. Men som udgangspunkt er det bedst at sove fladt.

Kilder: Sundhedsguiden, www.krop-fysik.dk

Læs mere om