jul

Dækker forsikringen, hvis der går ild i juletræet?

Der er flere brande i december end i nogen anden måned på året. Juletræer, dekorationer og julelys har en del af skylden, men er du dækket af forsikringen, hvis der går ild i dit juletræ eller din juledekoration? Anja Lintrup fra Forsikringsoplysningen svarer.

Du skal have handlet groft uagtsomt for at forsikringen ikke dækker, hvis der går ild i dit juletræ. 

Flere brande i private hjem i december

Julelys er hyggelige og giver god stemning, men levende lys er også farlige og kan potentielt starte en brand, hvis du ikke er opmærksom. 

I december rykker brandvæsenet gennemsnitlig ud 35% flere gange til brande i private hjem end i de andre måneder af året. En stor del af brandene kan undgås, hvis du og andre i familien er opmærksomme, når levende lys er tændt. 

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Facts

Sådan minimerer du risikoen for brand i julen

  • Fæld dit eget juletræ. Juletræerne i butikkerne er fældet for længe siden og dermed også mere tørre end et juletræ, du fælder kort før jul. 
  • Hav altid vand i nærheden, når du tænder levende lys. 
  • Forlad aldrig tændte lys – og læg dig ikke til at sove, hvis du har stearinlys tændt. 
  • Placér aldrig levende lys i nærheden af andet brandbart, f.eks. gardiner, i bogreoler, under hylder/skabe eller oven på elektriske apparater.
  •  
  • Tjek, at dine røgalarmer virker.

Du skal opføre dig groft uagtsomt, for at forsikringen ikke dækker

Generelt skal der meget til, før forsikringen ikke dækker en brand, der er opstået i dit private hjem, fortæller Anja Lintrup Sørensen fra Forsikringsoplysningen:

»Man skal opføre sig groft uagtsomt, hvilket betyder, at man skal gøre noget, der er indlysende farligt, før man risikerer, at forsikringsselskabet nedsætter eller afviser ens krav om erstatning.«

Om en handling er groft uagtsom, beror altid på en konkret vurdering. En groft uagtsom handling kunne være, hvis du røg i sengen, eller hvis du vidste, at nogen havde hældt brandfarlig væske over dit juletræ, og du så alligevel tænder julelysene. 

 

Læs mere om