Corona: Skal man gøre sin mobiltelefon ren?

Er du den eneste, der bruger din smartphone eller din tablet, så tør den af et par gange om dagen, men ellers er der ingen grund til ekstra desinfektion af mobilen for at forhindre coronasmitte. Brug i stedet energien på at spritte dørhåndtag, stikkontakter og andre ting af i dit hjem, hvis du vil mindske risikoen for at blive smittet med virus og bakterier, lyder rådet fra flere eksperter

Du skal være mere bekymret over rengøring af dørhåndtag, grebet på vandhanen, lysafbrydere og lignende steder end din mobil, hvis du vil undgå smittespredning.

Du rører ved mobilskærmen 50 gange om dagen

Smartphones og tablets er uundværlige for mange, og en undersøgelse fra Deloitte fra 2018 viste, at en gennemsnitlig smartphone-bruger rører ved skærmen på telefonen op til 50 gange om dagen.

Forskere ved endnu ikke præcist, hvor længe coronavirus kan overleve på overflader. Nogle undersøgelser viser, at virus teoretisk set kan overleve 2 timer, andre viser, at virus i teorien kan oveleve i op til 9 dage.

Vær mere bekymret for virus på dørhåndtag

Smartphoneproducenter som Apple, Google og Samsung har udsendt vejledninger til, hvordan man kan rengøre deres smartphone, men det er ikke rengøringen af telefoner og tablets, der skal være din største bekymring, siger Alex Berezow, der er mikrobiolog og næstformand i American Council on Science and Health til Wall Street Journal:

»Vær mere opmærksom på de ting, du rører, som tusindvis af andre mennesker også rører, for eksempel dørhåndtag«.

I princippet kan du overføre virus til dig selv, hvis du rører ved din telefon, efter du har rørt et sted, hvor der er afsat coronavirus. Sidder du med din telefon fremme i offentlig transport, er der også en minimal chance for, at et medpassagers nys kan afsætte små coronapartikler. Den største smitterisiko er, hvis en person smittet med corona rører din telefon eller din tablet, og du så rører ved dit ansigt eller noget kort efter kontakt med telefonen.

»Generelt er smartphones ikke så beskidte, at det udgør et stort smitteproblem. Vi skal undgå en massepanik, hvor folk tror at beskidte telefoner er de rene smittebomber. Når du er rask, er telefoner ikke et smitteproblem,« siger Emma Hayhurst, mikrobiolog ved University of South Wales.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sådan rengør du smartphones og tablets

Her er Apples gode råd til, hvordan man kan desinficere sin smartphone. Er din telefon af et andet mærke, så kan du bruge de samme råd.

•    Tag alle kabler ud, og sluk din iPhone.

•    Brug en blød, let fugtig og fnugfri klud, f.eks. en brilleklud.

•    Brug en blød, fnugfri klud og varmt sæbevand, hvis der stadig er materiale til stede.

•    Sørg for, at der ikke trænger fugt ind i åbningerne.

•    Du må ikke bruge rengøringsmidler eller trykluft.

https://support.apple.com/da-dk/HT207123

Dansk råd: Rengør kun grundigt, hvis du deler med andre

I Danmark har myndighederne ikke udsendt en anbefaling om, hvordan man skal rengøre sin telefon eller sin tablet for coronavirus.

Rådet for Bedre Hygiejne har dog en række anbefalinger, du kan følge, hvis du deler gadgets med andre familiemedlemmer eller arbejder et sted, hvor I er flere, der bruger samme telefon, tablet, tastatur og så videre. Du kan også bruge rådene, hvis dine børn deler deres telefon og tablets med venner eller søskende.

  • Ved synlig snavs eller smitte i hjemmet aftørres daglig med fugtet rengøringsklud.
  • Aftørring én gang dagligt med fugtet rengøringsklud. Ved smitte kan desinfektion overvejes.
  • Udover jævnlig rengøring og desinfektion er det vigtigt altid at være opmærksom på håndhygiejnen i det daglige. Det er dog også værd at kigge på ting man rører ved og deler med andre – ikke bare tastaturer og tablets, men håndtag på døre, køleskabe og lignende bør også indgå i en regelmæssig rengøringsrutine.

     

Informationen i artiklen var gældende på udgivelsestidspunktet. Vi gør det bedste, vi kan, for at holde artiklerne opdaterede.

For opdateret information fra myndighederne, besøg altid: coronasmitte.dk