Mad

Chips: 8 slags hygge med salt

Chips er en sikker vinder, når der skal hygges. Nyd, at chips knaser, og læs, hvad du kan holde øje med, når du tager din yndlings chipspose med ned fra hylden.

Læs med og bliv klogere på de saltede chips

Er der palmeolie i dine chips?

Palmeolie anslås at være i cirka halvdelen af vores dagligvarer – også i nogle chips. Palmeolien er en klimasynder, fordi der sker en massiv fældning af regnskov for at skabe plads til nye plantager med palmer.
 

Er der meget salt i chips?

Blindsmagning af forskellige typer chips har tidligere vist, at vi synes lige så godt om de chips, der indeholder 1,1 gram salt pr. 100 gram, som de chips, der indeholder 1,6 gram pr. 100 gram. Saltindholdet er måske værd at holde øje med, for 9 ud af 10 danskere spiser mere salt end anbefalet. Mænd får i gennemsnit det dobbelte af anbefalingen, og kvinderne er lige i hælene på dem. Når vi spiser for meget salt, resulterer det i højere blodtryk og øget risiko for forekomst af hjerte-kar-sygdomme

Er der akrylamid i chips?

Akrylamid er et skadeligt stof, der dannes, når kulhydratholdige produkter bliver varmebehandlet. Der vil derfor med stor sandsynlighed gemme sig akrylamid i dine chips. Samlet set er det små mængder af akrylamid, vi indtager gennem kosten, men akrylamids evne til at forårsage kræft i både muse- og rotteforsøg giver alligevel anledning til en vis sundhedsmæssig bekymring. Vil du undgå akrylamid, skal du lede efter et produkt, der i stedet er produceret ved for eksempel dehydrering. Der behandles i øjeblikket et EU-forslag om, at akrylamidindholdet for kartoffelchips skal strammes.

Vidste du, at...

15 procent af danskerne spiser chips jule-aften? Især nordjyderne er vilde med at dyppe den sprøde snack i den brune sovs.

Lav kartoffelchips selv

Det skal du bruge:
Kartoffelskræller fra 1-1,5 kg kartofler 
5 spsk. olivenolie 
1 tsk. havsalt 
 

  1. Vend kartoffelskrællerne grundigt med olie og salt og spred dem ud på en bageplade med bagepapir. 
  2. Bag skrællerne i 6-8 minutter ved 200 grader, til de er gyldenbrune.
  3. Lad dem køle af, før de serveres. De er bedst med det samme.

6,5%

af danskerne spiser chips på en lørdag aften, for chips er især forbundet med weekendhygge, hvor de typisk kommer på bordet efter aftensmaden.  

Tynde pomfritter

Historien går, at den første chip ser dagens lys på en restaurant i New York i 1853, fordi en gæst forlanger ekstra små og tynde pomfritter. De friterede skiver bliver en overraskende succes.

Læs mere om