Bogideer til ungerne: Sommerhits til køjesengen

Fred og ro – ikke så mange at lege med - og ja, måske også så tilpas kedeligt, at en bog kan nå at fange an. Sommerferien er en oplagt chance for at åbne bøgernes univers for børn.
Børnebibliotekar Birte Simonsen fra Rudersdal Bibliotekerne guider her til hits for drenge og piger.

Lydret PS

Fra 7 år - både til drenge og pigerLæsningen bliver lettere og mere logisk for børnene, når begynderlæsere udelukkende præsenteres for såkaldt lydrette ord, altså ord der staves, som de siges.

Lydret PS benytter dette princip, og de mange illustrationer i bøgerne udbygger historiernes univers og støtter børnene i læsningen.

Serien om Emil og Luna eller Silas og Nanna er god til at fange børnene med små historier, som de gider læse.

Forfatter: Jørgen Jensen

Forlag: Alinea

Kaptajn Underhyler

Omkring ti år, mest til drengeI en blanding af billeder, tekst og tegneserie roder de uheldige og fjollede drenge Jimmy og Otto sig igen og igen ud i vilde oplevelser, men heldigvis får de gang på gang hjælp af superhelten Kaptajn Underhyler.

Bøgerne om Kaptajn Underhyler er ikke andet end skæg og ballade - nogen ville måske sige humor på et lidt lavt plan med prut og halløj. Men de drenge, som synes, at det måske er lidt meget og noget kedeligt at sidde og læse, bliver tit fanget af denne serie.

Forfatter: Dav Pilkey

Forlag: Carlsen

Mig og min papfamilie

Mest til pigerSelv om emnet lyder tungt, er bogen om Rose på 11 år og hendes nye papfamilie hverken traumatisk eller trist. Det er en humoristisk og medlevende fortælling om familier i forandring - om hvor spændende, sjovt og svært, det kan være, at lave en ny familie.

Bøgerne handler om Rose, der er enebarn. Hendes forældre er skilt, og da moren bliver kæreste med en ny mand, bliver mange ting meget anderledes for Rose.

Pludselig får hun fem papsøskende, som næsten alle er drenge.

Forfatter: Anj Hitz

Forlag: Rosinante

Min Søster, vampyren

Mest til pigerVampyrbøger er stadig meget populære blandt piger. 'Min Søster, vampyren' er også humoristisk samtidig med at der er plads til lidt pige-fnidder - med sort eyeliner og lipgloss. Der er også spænding - den er lidt farlig uden at blive rigtig farlig.

Bøgerne handler om Olivia på 13 år, der er ny på skolen. Da hun møder ligblege Ivy, der altid går i goth-tøj, sker der en masse. De to piger er nemlig tvillinger, og Ivy afslører, at hun er vampyr.

Forfatter: Sienna Mercer

Forlag: Avilda

 Dødens instrumenter

Til pigerSerien handler om teenagepigen Clary. Hun overværer et mord, at hendes mor forsvinder, og opdager en fantastisk parallelverden med mystiske væsner.

Clary kan faktisk være begge steder på en gang. Hun hvirvles ind i en voldsom kamp mellem ondt og godt i en søgen efter sin fortid. Bøgerne handler ikke kun om dæmoner, men de er bestemt til stede.

Forfatter: Cassandra Clare

Forlag: Borgen

Våbenbrødre

Fra 12 år, mest til drengeSerien foregår i et vikinge-agtige samfund, hvor alle unge drenge skal lære at kæmpe og gennem en hård militærtræning for at blive mænd.

Nogle er gode med sværd, nogle med økse - og så er der dem, der ikke er gode med noget som helst. De danner selv en gruppe, som bliver 'de uønskede', men de har pæren i orden og kan hamle op med de stærke, fordi de kan gennemskue nogle løsninger, de andre ikke kan.

Det er ikke rigtig fantasy, men der er skæve momenter i den.

Forfatter: John Flanagan

Forlag: Nyt Nordisk Forlag

Læs mere om