Du kan roligt være bange for de politisk ukorrekte børnebøger

De politisk ukorrekte børnebøger fra da mor var barn er stadig populær læsning. Mest fordi mor husker det lille gys med glæde

Kræsne børn får lov at dø af sult

Irriterende møgunger skal have smæk og smides i seng – uden pandekager. Kræsne børn får lov at dø af sult. Og børn der tror, de kan plage sig til alt i denne verden, fortjener også at dø.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

"Farlige" bøger

Den store Bastian
Af Heinrich Hoffmann. Udkom første gang på dansk i 1847. Oprindeligt skrevet af ung tysk læge, der ville give sin 3-årige søn en gave. Her kommer børnene virkelig galt af sted: Hanne drukner i sin jagt på legetøj og ting, den kræsne Mads skrumper ind og dør til sidst af sult, og Jette fumler så meget med tændstikkerne, at hun får sat ind til sin kjole og brænder op. Enkelte børn overlever, men får klippet tommelfingrene af eller bliver bidt af hunde. Alle ulykkerne sker, fordi børnene ikke adlyder de voksne.

Spørge Jørgen
Af Kamma Laurents med tegninger af Robert Storm Pedersen. Udkom første gang 1944. En videbegærlig dreng, der bare gerne vil vide noget mere hele tiden. En del af hans spørgsmål er både begavede og filosofiske. »Hvorfor har en loppe ingen bukser?« Forældrene orker ikke at svare, og faren giver i stedet drengen en endefuld. »Jørgen fik smæk, og Jørgen blev lagt i seng.«

Lille sorte Sambo
Af Helen Bannerman. Udkom første gang på dansk i 1937. Lille sorte Sambo er lige ved at blive spist af ikke mindre end fire tigre i junglen, men han narrer dem alle og får spillet dem ud mod hinanden, så de fire dyr til sidst ender som tigersmør! Bogen blev tidligere anset for politisk ukorrekt, fordi den tegner et karikeret og stereotypt billede af afrikanerne. Lille sorte Sambo og hans forældre, sorte Mumbo og sorte Jumbo, har alle store røde læber, opspilede øjne og tendens til underbid. Navnet Sambo havde også en nedladende klang, mente kritikerne.


Rasmus og Rasmus får besøg
Tekst og tegninger af Jørgen Clevin. Udkom første gang i 1945 og 1948. Her har de eksotiske sorte iført sig bastskørter. Der er en overneger. De er alle kulsorte, går i bare tæer og har ring i næsen. I det hele taget beskrives de sorte på en måde, der kan virke racistisk på en nutidig læser.

Den slags grumme historier elsker vi at læse højt for vores børn. Ligesom vi selv fik læst dem højt, da vi ikke kunne fordrage ærterne til aftensmaden og konstant plagede om at få flere Barbiedukker og legoæsker. Også selv om vi kunne høre, hvor galt det gik for både Spørge-Jørgen, Lille sorte Sambo og Jette, der ikke kunne holde fingrene fra tændstikkerne i bogen om Den store Bastian.

Vi ved godt, at det bare er fortællinger

De små mennesker bliver nemlig udsat for en del grusomheder i bibliotekets ældre børnebøger. Men både børn og voksne ved godt, at det bare er fortællinger, der skal få os til at gyse – fordi det er så hyggeligt, når det er uhyggeligt.

»Det er vores erfaring, at forældre låner titler som Den store Bastian, Spørge-Jørgen, Lille sorte Sambo og Clevins Rasmus for at læse dem for deres børn, fordi det er bøger, de selv har fået læst højt i deres barndom, og udlånet hænger derfor i høj grad sammen med nostalgi,« siger børnebibliotekar Tanja Espersen fra Frederiksberg Hovedbibliotek.

Vi studser heller ikke over, at mor er hjemmegående, og at det kun er far, som kan køre bilen. Historierne er skrevet i en anden tid, og vi bliver ikke forargede, når de afrikanske børn altid har blomster i håret og absurd store læber.

»Indholdet kunne måske godt forarge en gang, men i dag betragtes det mere som et løjerligt kuriosum, der kendetegner tiden, de er skrevet i,« siger børnebibliotekar Tanja Espersen.
 

Læs mere om