Bliver jeg mindre syg af influenza, når jeg lufter ud? Få professorens svar på influenzamyterne
Er du først ramt af influenza, skal du pleje og mindske symptomerne
Vinteren er højsæson for influenza, og tusindvis af danskere rammes hvert år af virussen, der sender de ramte under dynen med feber. Er du først ramt, er der ikke meget andet at gøre end at passe sygdommen og komme ovenpå igen, men du kan gøre en række ting, der kan mindske din risiko for at blive smittet, fortæller Jan Pravsgaard Christensen, der er ekspert i immunsystemet og professor i infektionsimmunologi ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet.
Læs også: Er det influenza eller forkølelse
Myte 1: Udluftning kan mindske risikoen for at blive syg af influenza
»Ja. I princippet mindsker udluftning risikoen for at blive smittet med influenza,« siger Jan Pravsgaard Christensen.
Influenza smitter gennem små dråber fra hoste, nys og lignende, og når virussen først har forladt kroppen, kan dråberne hænge i luften eller fæstne sig til støvpartikler. Influenzavirus har svært ved at overleve længe uden for kroppen, men er omgivelserne fugtige og kolde, har virussen de mest optimale betingelser for at leve videre i et par dage. Har viruspartiklerne det for tørt, falder de fra hinanden og kan ikke smitte.
»Hvis man lufter ud for at mindske luftfugtigheden, giver man influenzavirus dårligere betingelser for at overleve. Samtidig kan man sørge for jævnligt at støvsuge og gøre rent, så viruspartiklerne ikke kan gemme sig i støvet,« forklarer Jan Pravsgaard Christensen.
Sådan undgår du at smitte andre
- Host eller nys i en engangsserviet eller i et papirlommetørklæde og smid det straks ud, når du har nyst færdig. Host i ærmet, ikke i hånden.
- Luft hyppigt ud. Virus binder sig nemt til støvpartikler, som hvirvles op, bare du bevæger dig i rummet. Sørg også for, at luftfugtigheden ikke er for høj.
- Desinficer overfladerne jævnligt. Virus kan blandt andet sætte sig på vandhanen, dørhåndtaget, bestik, service, toilettet og legetøj.
- Del ikke med andre. Undgå at dele alt fra håndklæder og sengetøj til aviser, mad og bestik med andre, når du er syg. Så mindskes risikoen for at sprede sygdommen.
- Vask hænderne hyppigt og brug eventuelt håndsprit. Husk især at vaske hænder, når du har nyst, hostet eller pustet næse.
Kilde: Statens Serum Institut
Myte 2: Man smitter ikke, når man først har fået feber
»Man smitter mest lige før, man får alvor bliver ramt af den snottede næse. Selve formålet med, at næsen løber, er, at kroppen forsøger at skille sig af med virus. Så der, hvor du er på vej til at få feber, og hvor du nyser mere, end at næsen løber, har du meget virus i dig og smitter nemt andre. Du smitter dog også, når du begynder at føle dig bedre tilpas i løbet af sygdomsforløbet,« siger Jan Pravsgaard Christensen.
Risikoen for, at du smitter andre, er helt væk, når du ikke længere har feber.
Myte 3: Panodil kan gøre mig rask hurtigere
»Nej. Influenza giver typisk feber, der er fulgt af ledsmerter og ømhed i kroppen. Feber kan være ubehagelig, og tager du panodiler, sænker du feberen og mindsker ledsmerterne. Det ændrer ikke ved, at du er syg, og at du har virus i kroppen og udskiller det i samme mængder, selvom panodil gør feberen lavere. Du skal altså blive hjemme under dynen. Hvis du spiller helt, forlænger du i værste fald perioden, hvor du er syg og smitter andre – ligesom du bliver mere modtagelig over for andre sygdomme,« siger Jan Pravsgaard Christensen.
Hvad er influenza?
- Influenza er en betændelse i luftvejene, der skyldes influenzavirus
- Tilstanden viser sig normalt med påvirket almentilstand, feber, tør hoste, hovedpine og muskel- og ledsmerter
- Almindelig antibiotika hjælper kun på bakterier og har derfor ingen effekt mod influenzavirus
- Vaccine forebygger influenza, men man skal vaccineres hvert efterår
- For de allerfleste mennesker er en influenza helt ukompliceret, selvom generne kan være betydelige, mens man er syg
Myte 4: Ingefærshots og vitamintilskud kan mindske risikoen for at blive syg
»Nej. Der er i dag ingen studier, der giver tilstrækkeligt, videnskabeligt belæg for, at ting som ingefærshots eller en høj dosis af vitaminer giver en beskyttelse mod influenza eller forkorter sygdomsperioden, når man først er smittet,« slår Jan Pravsgaard Christensen fast.
Måske er der en lille sandsynlighed for, at et stort indtag af C-vitamin kan forkorte sygdommen en smule:
»Men her taler vi altså om, at feberen måske stopper få timer, før den alligevel ville have lagt sig. Man skal dog ikke afskrive følelsen af, at ingefærshots og vitaminer kan virke, selvom vi forskere kalder det placeboeffekt. Tro kan flytte bjerge, men der er ingen dokumentation for, at det virker.«