Bliver man forkølet af at fryse?

Tag nu jakken på og hold dine tæer varme - ellers bliver du kold og forkølet, lyder myten. Men det er virus og ikke kulden, som gør dig forkølet.
Kvinde pudser næse

Det er ikke kulden, der får næsen til at løbe, men derimod en virusinfektion.

Du bliver forkølet af en virus

»Før man kan blive forkølet, skal man have en virusinfektion, og det får man ikke bare ved at fryse. Selvom du har det virkelig koldt, bliver du ikke forkølet, hvis ikke der allerede er forkølelsesvirus omkring dig. Men det vil der altid være, så længe du bor på jorden,« siger Søren Riis Paludan, der er dr.med. og lektor på Institut for Medicinsk Mikrobiologi og Immunologi ved Aarhus Universitet.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Virus er glad for kulde

Der findes hundredvis af forskellige forkølelsesvirus omkring os, og de kan ramme, uanset om man sidder under et tæppe med en varm kop te eller går i sommertøj i januar. Alligevel er de kolde vintermåneder også forkølelsesmåneder.

Søren Riis Paludan forklarer, at kulde og en vis luftfugtighed giver forkølelsesvirus bedre levevilkår, samtidig med at koldt vejr og regn får os til at leve tæt sammen inden døre. De to ting gør tilsammen flere syge.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tørre slimhinder gør forkølet

Kulden udtørrer vores slimhinder, og det er endnu en grund til, at forkølelse rammer, når det er koldt. Fugtige slimhinder i næse, hals eller mund beskytter mod forkølelse, hvorimod vinterens tørre slimhinder byder virussen velkommen.

Måske er mormors universalråd om at huske varmt tøj faktisk slet ikke så dårligt. Det er nemlig med til at forhindre vores slimhinder i at tørre ud. Men et godt immunforsvar, der kommer af vitaminrig kost, motion og rigelig væske, er endnu vigtigere til at holde Danmarks mest udbredte infektion væk.

Grønt er godt

Et par dage inde i en slem forkølelse skifter snottet farve fra klart til grønt, men det ulækre, grønne snot er faktisk en god ting. Det er tegnet på, at kampen mellem immunforsvaret og sygdommen er godt i gang.

Det grønne snot viser, at immunforsvarets celler er sat ind i kampen. De dør hurtigt, og så er der et væld af døde celler, der skal væk fra næse og luftveje. De ændrer snottets farve og konsistens, fra en tyndtflydende klar væske til en tykkere grøn.