Bagepapir skal ikke til papiraffald og mindst 5 andre ting, du ikke vidste om bagepapir
4 ting, du måske ikke vidste om bagepapir:
1: Bagepapir er ikke papiraffald
Det kan være nærliggende at affaldssortere bagepapiret som papir, men bagepapir kan være forurenet med fødevarer og bør ikke genanvendes. Sorter derfor bagepapiret som restaffald.
2: Du kan ikke bruge madpapir
Madpapir er til kolde madvarer, og derfor må du aldrig erstatte bagepapir med madpapir.Mangler du bagepapir, så bag direkte på pladerne i ovnen, og gør pladerne rene bagefter.
3: Farvel til fluorstoffer
Coop udfasede i 2014 perfluorerede stoffer (PFAS) fra fødevareemballager som eksempelvis bagepapir og muffinforme og emballage til microovnspopcorn.
4: Svanemærket er din garanti
Svanemærket bagepapir skal leve op til skrappe kemikaliekrav. Papiret kommer fra lovligt fældet, sporbart træ, og en del af træet kommer fra bæredygtigt skovbrug.
Genbrug bare papiret
Genbrug bagepapiret, men vær opmærksom på, at bagepapiret ikke bliver for brunt. Når bagepapiret bliver mørkebrunt, skyldes det nedbrydningsprodukter fra bagepapirets indhold af cellulose. Vær opmærksom på, at der kan sidde rester af for eksempel fedtstof og sukker på bagepapiret, så det kan være en dårlig idé at bage pizza på bagepapir, du tidligere har brugt til småkager.
Bagepapiret er en ny opfindelse
Bagepapir har været brugt i århundreder, men efter 2. Verdenskrig begyndte man at bruge forskellige fluorforbindelser til blandt andet at behandle oversiden af bagepapir. Fluorstofferne har den fordel, at de forhindrer vand og fedt i at vandre fra brødet eller kagen og gennem papiret. Papiret holder altså både bagepladen ren, ligesom overfladebehandlingen sikrer, at det er nemt at tage kagen af pladen eller ud af formen. Siden har man fundet ud af, at fluorstoffer har en række meget uønskede effekter på mennesker og natur, og en del fluorstoffer er i dag forbudte.
For at give bagepulver den vand- og fedtafvisende overflade, bruger man i dag silikone
Skal der bagepapir i en airfryer?
Bagepapir kan opsamle fedt og snavs, og derfor er det nærliggende at bruge i airfryeren. Brug som udgangspunkt bagepapir, der er egnet til en airfryer. Typisk er bagepapir til airfryer perforeret med små huller, så luften kan cirkulere mere frit. Brug aldrig stanniol eller almindeligt bagepapir uden at tjekke brugsanvisningen først. Coop får airfryer-bagepapir på hylderne i løbet af maj 2023.
Pas på det hvide bagepapir
Det meste bagepapir, du kan købe i Danmark, har en brunlig nuance. Enkelte mærker har også hvidt bagepapir. I Danmark er det sjældent, at bagepapir er bleget, men vær alligevel opmærksom, hvis du bruger hvidt bagepapir – især hvis det er købt i udlandet. Er papiret bleget med klor, kan der frigives farlige stoffer, når papiret kommer ind i den varme ovn.
23,7%
så meget steg priserne på mel og gryn fra december 2021 til december 2022
Tip: Krøl bagepapiret
En simpel løsning på bagepapir, der ruller, er at krølle det. Herefter er bagepapiret nemmere at
arbejde med.
3 alternativer til bagepapiret
Bagestål
Bagestålet giver fantastiske resultater, når du bager pizzaer, fladbrød og surdejsbrød. De tynde brød får en god, sprød skorpe og et luftigt indre. Kan også bruges til boller. Brød i franskbrødsstørrelsen passer nok bedst på bagesten. Ulempen ved bagestålet er, at du skal lade det varme grundigt op, hvis du skal opnå den bedste effekt. Det forbruger mere energi, end hvis du blot bager på en almindelig bageplade, du sætter ind i ovnen, når den har opnået den korrekte temperatur. Fordelen er, at stålet er varmt længe – så brug det til en serieproduktion af brød, og lad mysli eller brødcroutoner varme igennem på bagestålet, når du har slukket ovnen. Hverken bagesten eller bagestål egner sig til kager.
Bagesten
En bagesten er en keramisk stenplade, der skal imitere en traditionel italiensk stenovn. I stenen er små bitte huller, der gør det muligt for fugten at slippe væk. Det giver en lidt sejere skorpe, end hvis du bruger bagestål. Bagestenen afgiver varmen langsommere end bagestål, hvilket giver gode resultater ved lidt tykkere gærdeje og hele brød.
Silikonemåtte
En silikonemåtte kan bruges igen og igen. Fordelen er, at du kan spare på bagepapiret, omvendt er det en ressourcebelastning, at måtten skal vaskes efter hver brug. Måtten har en overflade, der sikrer, at kager og brød ikke sidder fast. Bagemåtten bør ikke bruges ved temperaturer over 220 grader. Sørg for, at måtten er godkendt til fødevarer.