Sådan undgår du fluorstoffer, når du steger på slip-let-pander

Fluorstoffer findes mange steder i hverdagen – også i dine stegepander med slip-let-belægning. Læs med, når Samvirke guider til, hvordan du let slipper for slip-let-fluoren.

Det er blandt andet fluorstofferne i slip-let-belægningen, der gør, at maden ikke brænder fast på stegepanden.

Fluorstoffer findes overalt

Fluorstoffer bruges især til at gøre overflader smuds -, vand – og fedtafvisende. Derfor findes stofferne i alt fra pizzabakker til rengøringsmidler, men de er mistænkt for at have en række sundhedsskadelige effekter, for eksempel at være hormonforstyrrende, give dårligere immunforsvar, øget risiko for kræft, abort og fedme. Stofferne er svære at nedbryde og ophober sig i kroppen og i naturen, og derfor er det en god idé at forsøge at undgå dem.
 

Sådan skal du behandle dine stegepander

Stegepander, der har slip-let-effekt eller teflonbelægningen indeholder også fluorstoffer. Fødevarestyrelsen har dog slået fast, at der ikke er nogen sundhedsmæssig risiko ved at almindelig brug af stegepanderne med slip-let, da stofferne er bundet i belægningen og ikke bliver overført til den mad, du steger på panden.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Her finder du også fluorstofferne

Vil du kunne genkende fluorstofferne, kan du kigge efter navnene PFC, PFOA, PFC, perfluorerede stoffer og fluorcarbon. Du finder dem ofte i bagepapir, muffinforme, pizzabakker, mikroovnspopcorn, rengøringsmidler, tøj og sko, imprægneringsmidler, barberskum, kosmetik, creme og slip-let-belægninger.

»Hvis du ikke varmer panden op til mere end 250 grader, afgives der ikke nogen fluorstoffer. Vi har ikke selv testet afgivelsen ved højere temperaturer, men ved temperaturer over 250 grader kan der være en risiko for afgivelse, og belægning kan også blive ødelagt. Men ved normal brug vil panden heller ikke blive varmere, for så vil maden typisk brankes,« forklarer Stine Müller, projektleder hos Forbrugerrådet Tænk.

Ikke nemt at undgå

Der findes ikke gode nok alternativer til fluorstofferne i slip-let-belægningen, og derfor er det ikke så enkelt at udfase. Vil du undgå fluorstofferne helt kan du bruge støbejernspander eller stegepander i rustfrit stål eller gå efter de stegepander, der er mærket som værende helt fri for fluorstoffer såsom PFAS-fri eller PFC-fri. Der findes nemlig mange forskellige, og derfor er det ikke altid nok, at panden er fri for ét af stofferne.

Læs mere om