8 tips til en sjovere gåtur

Det ene ben foran det andet. Pandemien har fået os ud at gå, men den samme tur dag ud og dag ind kan blive lidt triviel. Her kommer 8 tips til, hvordan du kan gøre gåturen lidt sjovere

1. Tag på lydvandring

Lyt til skjulte eller syrede historier fra de københavnske brokvarterer, mens du går rundt i dem, eller forsvind ind i skovens poesi på en poetisk skovvandring i skovene omkring Faaborg. Der er et utal af lydvandringer, man kan bruge som inspiration til gåturen, så man bliver underholdt på hvert eneste skridt af vejen. Herunder finder du et lille udvalg. 

Knowyourbro med skjulte historier fra brokvarterer i København 

Syret vandring i København

Poetisk vandring i skoven omkring Faaborg

2. Giv hinanden lektier for, inden I går sammen

Når du mødes med en ven for at gå tur, så giv lige hinanden lektier for inden. I kan skiftes til at give lektier for, og det kan være alt muligt forskelligt, som en bog, en artikel, en podcast, et stykke musik eller andet, I måske har til fælles. Så kan I bruge gåturen på at diskutere jeres oplevelser og reflektere lidt over de emner, I har givet hinanden for. Så er man snildt oppe på de 10.000 skridt, hvis ikke mere.

3. Hør en bog

Vil du gerne forsvinde ind i en anden verden, mens du er ude og spankulere omkring, kan du komme til eventyrland, fjerne kyster, eller måske en skummel svensk by, med en lydbog. På e-reolen.dk kan du låne e-bøger og lydbøger, fra de danske biblioteker. Der findes både en app og en hjemmeside, hvor du kan låne. Det er de danske bibliotekers tilbud og derfor helt gratis.

Læser/lytter du gerne på engelsk, kan den internationale biblioteksapp Libby, også gemme på en del bogskatte og bestsellers. Det kræver blot et gyldigt bibliotekskort til de danske biblioteker.

4. Byg en skattejagt ind i gåturen.

Der er forskellige måder at flette en skattejagt ind i gåturen på. Du kan prøve med simple ting, som for eksempel ”Find fem forskellige fugle” eller ”Find 5 forskellige insekter”. En anden sjov måde at gå på skattejagt på er geocaching, hvor man via en GPS- app, på telefonen kan finde skatte, der er gemt af andre geocachere. Læs mere om geocahing hos Naturstyrelsen..

Du kan også gå et orienteringsløb, hvor du kun finder vej med kompas og kort, og hvor du i stedet går turen roligt og mageligt i stedet for at halse fra post til post. Her er en liste over orienteringløbssruter i Danmark.

5. Gå turen ekstra hurtigt eller med intervaller

Det er god motion at gå, og det er endnu bedre motion at gå hurtigt. Du kan vælge at gå hele turen i et højere tempo eller lave små gåsprints i intervaller, hvor du sætter farten op i et minut ad gangen. Start først med 5 minutter i et roligt tempo og sæt derefter intervaller ind, hvor du går hurtigt i 1 minut og almindeligt tempo i 2 minutter. Det kan du fortsætte med, indtil du er nået hele vejen rundt. Sæt eventuelt 5 minutter af til nedkøling, hvor du går i et stille tempo til sidst. 

6. Lån en hund

Hunde takker aldrig nej til en gåtur. Hundens begejstring for gåturen kan gøre den samme tur meget sjovere. Har du ikke en hund, kan du låne en af en ven eller spørge naboer, venner og familie, om der ikke er en, der kan undvære hunden til en lille trasketur. Der findes også grupper på Facebook, hvor man kan få lov at låne en hund, som for eksempel gruppen Lån min hund. Ellers kan du se, om dit boligområde har en facebookgruppe, og spørge der. 

7. Lav dit eget studie af dine omgivelser

Ved at tage et billede af det samme træ eller det samme landskab, som du altid passerer, kan du dokumentere årstidernes skiften og andre tidsmæssige forandringer, der påvirker landskabet omkring dig. Det fungerer bedst, hvis det altid er fra det samme sted og med samme vinkel. Husk at notere, hvor og hvornår billedet er taget, så du kan holde øje med forandringerne. 

8. Lær et nyt sprog, hør en sprogpodcast, mens du går

Tiden går hurtigere med lidt underholdning i ørerne, og skal du alligevel høre en podcast, kan du lige så godt lære et nyt sprog imens. Coffee Break tilbyder podcasts på flere forskellige sprog, hvor man kan lære at tale for eksempel fransk, spansk eller tysk, mens man er på farten. Podcastene strækker sig over flere sæsoner og er korte og overskuelige. Undervisningen foregår på engelsk og det valgte fremmedsprog. Bonne chance!