10 ting du skal have med på vandreturen
Vid, hvor du er: Vandretursfoldere
Inden du hopper i vandrestøvlerne og begiver dig ud på eventyr, er det altid en god idé at have en plan og en forhåndsviden om det område, du skal vandre i. Hvor langt er der fra A til B, og hvilke potentielle forhindringer lurer i landskabet? Det er ting, som kortet kan fortælle dig. Med et kort ved hånden er du altså allerede et stort skridt foran i tilfælde af, at noget skulle gå galt. Du kan downloade dine kort til mobilen med ViewRanger App eller hente Naturstyrelsens Vandretursfoldere helt gratis her.
Husk vandet: Vandfilter
Når du bevæger dig meget, er det vigtigt, at du husker at få nok væske i løbet af dagen. Vandrer du langt, kan det være en fordel at pakke et vandfilter, som renser bakterier og parasitter ud af vandet fra søer, åer og andre vandkilder. Vandfiltre kan blandt andet fås som sugerør, så du kan drikke direkte fra kilden. Så behøver du hverken at slæbe rundt på litervis af vand eller tænke på, hvornår du når den næste vandpost.
Kom vablerne i forkøbet: Trusseindlæg
Hvis du gik og troede, at trusseindlæg kun var noget for kvinder, kan du godt tro om igen. Et trusseindlæg kan nemlig udgøre et nemt og billigt alternativ til vabelplasteret, hvis du klistrer det fast i støvlen. Brug både trusseindlægget forebyggende, hvor støvlen har tendens til at gnave, samt hvis uheldet er ude, og vablen allerede er kommet.
Din ven i nødens stund: Gaffatape
Mange i vandremiljøet sværger til dette sølvfarvede vidunder – og med god grund. Gaffatapen kan nemlig hurtigt blive din bedste ven, når teltdugen pludselig revner eller støvlerne uventet inviterer regnvandet indenfor. Får du kun brug for en smule tape på turen, kan du klistre en enkelt meter eller to rundt om en lighter eller en lommelygte, så du slipper for at tage en hel rulle med. Gaffatapen kan i øvrigt bruges til at lave snore til din rygsæk, så du kan hægte ting uden på rygsækken, hvis du får brug for det.
Udnyt solens stråler: Solceller
Solceller holder liv i dit elektroniske udstyr, når du ikke er i nærheden af en stikkontakt, og med en bærbar solcelleoplader kan du tilmed oplade telefonen og musikafspilleren imens du er på farten. Sæt solcellerne på tasken, og lad din yndlingssang akkompagnere det bjergtagende landskab uden at bekymre dig om batterilevetid og strømbesparelse.
Foto: Cmot Cho/Flickr
Gå ikke på kompromis med smagen
Bliver du trist til mode ved tanken om smagsneutrale bøffer og usaltede kartofler? Så fyld en pilleæske med dine yndlingskrydderier og sæt kulør på måltiderne ved bålet. På denne måde slipper du for at medbringe hele poser med krydderier og har samtidig dem alle samlet ét sted.
Foto: Julio Martínez/Flicker
Et værktøj til det hele: Multitool
Ligesom med krydderierne kan det blive en anelse besværligt, hvis du skal have alt dit værktøj med på dit store vandreeventyr. Pak i stedet et smart multitool, der både kan klippe, nippe og skære – men husk for god ordens skyld at blive godt bekendt med våbenloven, inden du går ud og shopper ny hobbykniv. Den kan du læse meget mere om på politiets hjemmeside her.
Et plaster på såret: Førstehjælpskasse
Førstehjælpskassen er en ting, du aldrig må glemme på vandreturen, uanset om du skal på en længere vandring på Caminoen eller blot snuse rundt ved Møns Klint. Tilpas indholdet i førstehjælpskassen til turens varighed og det sted, du skal vandre. Røde Kors anbefaler en række ting, der er gode at have med på vandreturen her.
God både dag og nat: Drikkedunk
Skift koppen ud med en god drikkedunk, der nemt kan opbevares i siden af rygsækken eller i inderlommen i jakken. Om dagen kan den bruges til at slukke tørsten, og om natten kan den bruges til at holde varmen i soveposen – fyld den blot med varmt vand i stedet, og du har en effektiv varmedunk til de kolde nattetimer.
Foto: Iris/Flickr
Gem minderne for evigt: Actionkamera
Når det kommer til at forevige eventyret, kan du vælge at gøre det helt uden hænder med et actionkamera. Den lille robuste gadget kan fastspændes til stort set alt, så du kan optage dine eventyr, imens du udlever dem. Derudover er de fleste actionkameraer vandtætte, så du kan dokumentere løjerne i både vind og vejr. Så kan venner, familie og kolleger ikke kun høre om den der helt fantastiske solopgang – de kan også få lov at se den i knivskarp opløsning.
Foto: Bart Heird/Flickr