8 gode råd til, når du børster tænder på dine børn

Børn, der vrider sig i afmagt og nægter at åbne munden, er ikke noget sjældent syn i de danske hjem, når podernes tænder skal børstes. Men det er ikke så svært at gøre børstningen om ikke til en leg, så i hvert fald lettere.

Gør tandbørstningen hyggelig

Hvis dit barn ikke bryder sig om at få børstet tænder, kan det være en god idé at synge en sang eller fortælle en tandbørstningshistorie, når der skal børstes, så barnet bliver afledt.

Overgiv dig ikke til dit barns mismod og stritten imod, men vær bestemt og venligt vedholdende, når bisserne skal ordnes.

Start tidligt på tandbørstningen

Allerede før dit barn får tænder, er det en god idé at give det en tandbørste, som det kan lege med og putte i munde, så det vænner sig til fornemmelsen. 

Det er vigtigt, at det er dig som voksen, der børster barnets tænder allerede fra den første tand. Hvis barnet vil børste selv, tæller det for en ekstra tandbørstning og altså ikke som en erstatning.

Børn kan ikke selv styre børstningen, før de er omkring 12 år gamle. Fra cirka 6 år kan de børste selv - det kan gøre det lettere at komme børstningen igennem, hvis de får lov selv - men en voksen skal altid børste efter.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sid behageligt

Jo mere behageligt du selv sidder eller står, når du børster dine børns tænder, des mere behageligt er det også for dine børn. Er du anstrengt, skinner det igennem for dine børn, og så bliver tandbørstningen sikkert ingen leg. 

Sørg for, at du sidder eller står, så det er let at overskue hele dit barns mund.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Børst alle tænderne

Det vigtigste i en grundig tandbørstning er, at du ved, at du får børstet alle tænderne. Find derfor en rutine, som virker logisk for dig, og brug samme rutine hver gang, du børster tænder på dit barn.

Find den rette børste

En god tandbørste til børn har et lille børstehoved, som nemt kommer rundt i alle kroge. Forvent, at dit barn i starten vil bide en del i børsten og dermed slide den hårdt.

Når børsterne begynder at stritte, skal børsten skiftes.

Børn og eltandbørster

Børn kan sagtens blive børstet med eltandbørste også, men det kan godt kræve en del mere tilvænning, da det kilder en del i snydeskaftet på en bette purk med alle de rystelser, sådan en tandbørste giver.

Børsteteknikken er også en lidt anden, da en elbørste børster én tand ad gangen.

Vælg den rette tandpasta

Ganske almindelig tandpasta med fluor er lige så fint til voksne som til børn. Bruger du voksentandpasta til dine børn, skal du dog være opmærksom på, at der ikke skal være whitening-effekt eller andre falbelader i.

Hele vejen igennem livet gælder samme tommelfinger- eller lillefingerregel, om man vil, at man til en tandbørstning skal bruge den mængde tandpasta, der kan ligge på en lillefingernegl. 

Spyt, men skyl ikke efter

Dit barn skal spytte grundigt efter endt tandbørstning, men for at få fuld effekt af den hulrisikonedsættende fluor skal barnet ikke skylle munden før et stykke tid efter, at tænderne er børstet.

Læs mere om