7 ting du ikke vidste om tatar

Vidste du, at den rå æggeblomme på tatar ofte blev serveret i den tomme æggeskal i 1960'erne, da salmonella stadig var næsten ukendt i Danmark?
tatar

Den klassiske danske løvemad. Husk, kødet skal altid være friskhakket. Hvis du hakker det selv, skal det spises samme dag, som det er hakket

  1. Tatar er opkaldt efter et asiatisk stammefolk, tatarerne. Man siger, at tatarerne spiste råt oksekød, men før de spiste det, anbragte de kødet under sadlerne på deres heste, mens de red, for at mørne det.
  2. Tatarsauce er en remouladelignende sauce, der ligeledes er opkaldt efter tatarerne. Saucen blev i 1800-tallet et populært tilbehør til tatar i England. Den laves traditionelt af mayonnaise, sennep, hakkede æg og syltede grøntsager.
  3. Løvemad er et andet navn til den klassiske danske tatarmad, der serveres på mørkt rugbrød. Tatar skal skrabes eller hakkes af inderlår fra bagbenet af oksen og serveres i Danmark med rå, hakkede rødløg, rå æggeblomme, kapers, revet peberrod og somme tider pickles. Indtil 1960'erne kunne man få serveret tatar med æggeblommen lagt i en tom æggeskal, der lå direkte på tataren. Det var, før salmonellaen var blevet almindelig i Danmark.
  4. Steak tatare er en fransk bistroklassiker. Koldt, friskhakket oksekød røres med en blanding af grov dijonsennep, finthakkede cornichoner, kapers, skalotteløg, æggeblomme, friskkværnet peber og hakket estragon. Ligeledes er der revet peberrod, hakkede saltede ansjoser, lidt olivenolie og en sjat cognac. Franskmændene serverer pommes frites, grøn salat og fransk baguette til.
  5. I den store, nordtyske havneby Hamburg får man ofte tatar serveret med stykker af marineret sild lagt på tataren.
  6. Den amerikanske tatar tilsættes ofte tabasco og Worcestershire-sauce. Russisk tatar er en variant, hvor det rå kød røres med lidt vodka.
  7. Gravide, små børn og svagelige personer skal undlade at spise tatar af råt kød.