ost

7 ting, du ikke vidste om revet ost

Revet ost er den mest populære ost i Danmark. Danskerne elsker den revne ost og kommer den på aftensmaden, så den kan smelte på pizzaen eller tærten. Bliv klogere på den revne ostefavorit herunder.
En håndfuld revet ost drysses over en lasagne.

Revet ost er en af de absolutte favoritter i kølediskene i de danske supermarkeder.

Revet ost kan være flere forskellige ting

Det viser sig, at revet ost i poser til at gratinere maden med kan være lavet på flere forskellige måder. Hvis der står revet mozzarella på posen, er osten lavet af en frisk mozzarella, der er drænet lidt for vand, så den kan rives. 

Revet ost med plantefedt

Pizzatoppingen kan også været lavet ved, at man fjerner fedtet fra mælken og tilsætter planteolie i stedet. Det produkt, man får, må ikke kaldes ost, men det ligner ost meget og har været igennem en ostelignende proces. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Revet ost uden ost

Der findes også en tredje variant, hvor man tager noget mælkeprotein og tilsætter fedt, stabilisator og emulgator. Denne proces kræver ikke et mejeri. Du kan kende denne sidste variant af pizzatopping på E-numrene bag på pakken. Rigtig ost indeholder typisk kun mælk, mælkesyrekultur og osteløbe.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Danske mejerier er verdensmestre i revet ost

I Danmark har vi en enorm produktion af revet ost – alene på Arlas mejeri i Rødkærsbro produceres der cirka 20.000 tons ægte revet ost, hvor størstedelen bliver eksporteret til Europa, men også Kina, Australien og Mellemøsten spiser dansk mozzarella. 

Coop har 37 slags topping-ost

I Coops butikker kan du købe revet ost i 37 varianter. 

Toppingost er den mest solgte ost

I 2014 blev der i Coop solgt for over 82 millioner kroner revet ost, der også går under navnet pizzatopping. Det er 3 gange så meget som for 10 år siden, og revet ost står for halvdelen af ostesalget i Coop.

Den friske variant

I stedet for at bruge revet ost til at gratinere med kan du gøre som italienerne og bruge den friske mozzarella. Den våde ost rives i stykker med hænderne og fordeles over maden, inden den kommer i ovnen. Du kan også gratinere med osterester eller selv rive danbo eller cheddar.Kilder: 

Postdoc Thomas Bæk Pedersen og professor Fergal Patrick Rattray på Institut for Fødevarevidenskab, sektion for mejeri, kød og planteproduktteknologi, Københavns Universitet. Og Coop Analyse.

Læs mere om