7 slags jord: Find den bedste jord til omplantning og til havens blomster

Jord er ikke bare jord. Du skal bruge forskellige slags jord alt efter, om du skal plante potteplanten om, forspire eller lave det smukkeste rhododendronbed i haven. Mette Ruud Nielsen, der er kategorichef for blomster i Coop, giver dig gode råd om, hvilken jord du skal bruge.

Vælg den rigtige jord, når du skal så, plante og plante om. Du må for eksempel ikke bruge almindelig sphagnum, når du planter nye rhododendron. 

Vær god ved klimaet – brug økologisk eller bæredygtig jord

Bruger du 1 kilo sphagnum, belaster du klimaet med 1 kilo CO2. Sphagnum produceres af formuldet mos, og mos er fantastisk til at optage og holde på kuldioxid, når mosset vokser. Når mosset graves op for at producere jord, frigives drivhusgasserne, lyder kritikken. For at sikre en mere bæredygtig jord har Coop lanceret en økologisk Änglamark-jord, fortæller Mette Ruud Nielsen, der er kategorichef for blomster i Coop:
 
»Ved at bruge økologisk jord, der er bæredygtigt produceret, sikrer man sig, at stedet, hvor jorden er udvundet, bliver tilbageført til vådområde, så der dannes mindst lige så meget jord,  som  der fjernes, så jorden igen bliver  til et CO2-lager, og klimabelastningen bliver minimal.« 

1: Så- og priklejord til forspiring og til kaktus

Luftig jord, der indeholder lys og mørk sphagnum, hønsegødning og sand. Den lave mængde gødning sikrer, at rødderne ikke svides. Mineralerne frigives først i takt med, at planterne har brug for dem.
 
Bruges, når du skal forspire frø og små skud. Kan også bruges til kaktus.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2: Pottemuld til potter og krukker

Pottemuld er naturgødet jord tilsat lidt leca og sand, der giver en luftig jord. Anvend jorden til ny- og omplantning af potteplanter og krukker.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3: Rhododendronjord til surbundsbed, blåbær og magnolier

Humusrig, kalkfattig og vandholdig jord med en sur pH på omkring 5. Højt humusindhold styrker mikrolivet i jorden, så næring frigøres. Gødning er kun nødvendig i ydersæsonen. Udviklet til rhododendron og azalea, men også god til lyng, blåbær, hortensia og magnolier.

4: Plantejord til nyplantning af træer, buske og stauder

Plantejord er en næringsrig og godkendt produkt til økologisk dyrkning til krævende planter.  Fremstillet af naturgødningskompost fra svenske fritgående dyr. Plantejord anvendes til plantning af træer, buske samt stauder.

5: Gødet sphagnum bruges til omplantninger

Almindelig sphagnum til omplantning af potter, træer, buske og blomster. Kan også anvendes til jordforbedring. Findes også ugødet. Bør ikke bruges i surbundsbede. 

6: Dækbark beskytter mod ukrudt og frost

Dækbark er en sorteret bark uden tilsætning af hverken kalk eller næring. Dækbarken bruges som beskyttelse mod ukrudt, kulde og tørke. Fjern eksisterende ukrudt og dæk jorden med 3-5 cm bark, dvs. ca. 1 sæk per kvadratmeter.
Følsomme planter vil bedre kunne klare de lave temperaturer om vinteren, hvis man stabler bark omkring bunden af stammen. Dette skal ske sent om efteråret og fjernes, inden det bliver for varmt om foråret.

7: Hønsegødning giver planterne energi og nødvendige mikroorganismer

Gødning fra økologiske høns. Bruges til at give hele haven og alle planter de nødvendige mikroorganismer. Pas på med at bruge for meget, og gød kun planter, der ikke vokser tydeligt. Gød før et regnvejr.

 

Læs mere om