6 ting, du skal vide, før du køber hund
1. Er du klar til hundeejerlivsstilen?
Inden du anskaffer dig en hund, er det en god idé at mærke efter, om du er parat til at påtage dig den livsstil, det er at have hund i 10-12 år. Hunden er nemlig noget mere pasningskrævende end eksempelvis en undulat eller kat. Hunde bør maksimalt være alene hjemme i 8 timer, så når du kommer hjem fra arbejde, kan du altså ikke bare smække benene op som det første eller suse videre på cafébesøg. Hunde er meget sociale og skal luftes, trænes og plejes flere timer dagligt. Hvis du er i tvivl og i forvejen kender en hundeejer, så spørg vedkommende, om du må prøve at passe hunden. Så får du et indtryk af racen og en fornemmelse af, hvad det kræver at have hund.
2. Har du råd?
Prisen på anskaffelsen af hunden er blot en lille del af, hvad det ender med at koste ejeren gennem et helt hundeliv. Der skal regnes forsikringer, dyrlægebesøg, udstyr, mad og hundepasning med ind i regnestykket. Ifølge Samvirkes beregninger vil udgifterne til en labrador, som er en af de mest udbredte hunde i Danmark, gennemsnitligt løbe op i 187.000 kroner over 12 år.
3. Hvilken race bør man vælge?
I Danmark er der mere end 300 forskellige hunderacer at vælge imellem, og alle ser forskellige ud og har forskellige egenskaber. Nogle er fremavlet til at hjælpe mennesket på jagt, andre til at vogte fåreflokke eller holde vagt, og endelig er nogle fremavlet til at holde mennesket ved selskab. Bichon havanais, shetland sheepdog og labrador retriever er alle eksempler på relativt nemme hunderacer, der med den rigtige træning vil falde godt til som familiehunde.
4. Hvordan er opdrætteren?
Find en opdrætter, der enten har et kuld eller planlægger et kuld hvalpe af den race, du er interesseret i. Når du har fået kontakt, er det normalt at komme på et uforpligtende hilse på-møde, før tæven føder, eller når hvalpene er over 4 uger. Her får du muligheden for at se hvalpene og opdrætteren an, så I får en gensidig tillid til hinanden. Besøg eventuelt flere opdrættere for at have noget at sammenligne med, og spørg gerne ind til praktiske ting som kontrakt, forældrehundenes adfærd, fysiske egenskaber og sundhed.
Bliv klogere på hunderacer
På www.koebhund.dk finder du en hunde-database med mere end 300 racer. Her kan du blive klogere på den enkelte races motionsbehov, hvor meget pelspleje den kræver, og hvilket temperament den har.
5. Skal du og hunden i skole?
Hunden er ikke født med viden om, hvordan vi synes, den skal opføre sig, det skal du lære den, og derfor kan det virkelig give pote at afsætte tid til hundetræning. Til hundetræning bliver hvalpen socialiseret med andre hunde og mennesker, og ejeren bliver klædt på til at håndtere hundens adfærd. En godbid, kæl, nus og en bold fungerer som belønning, når du lærer hunden at komme, når du kalder, hente morgenavisen, lægge sig ned eller rulle rundt på kommando. Jo mere du træner med hunden, desto hurtigere vil du opleve, at den lærer nyt.
6. Hvad skal være klar, når hunden kommer?
Tænk først og fremmest i sikkerhed. Hegn haven godt ind, så hundehvalpen ikke løber ud på vejen. Afskærm farlige ting i hjemmet, der udsætter hunden for fare, som eksempelvis brændeovn, trapper og altan. Køb også et bur til bilen og eventuelt en sikkerhedssele, hvis hunden skal med på køretur. Vigtigst er dog at få tegnet en ansvarsforsikring og anskaffet sig et hundetegn til halsbåndet – begge ting er lovpligtige.
20%
Så mange procent af de danske familier ejer en hund
Tips
- Få taget en allergitest, så du er sikker på, at alle i familien kan tåle hund.
- Selvom ungerne lover at passe og gå tur med hunden, så overgår forpligtelserne ofte til forældrene, når interessen har lagt sig. Derfor er hunden ultimativt de voksnes ansvar.