6 ting, du ikke må gøre i din have om efteråret
Fjern ikke bladene fra haven efter løvfald
I oktober og november falder bladene fra træer og buske. Mange haveejere er i haven med riven, så bladene kan samles ind og køres på genbrugsstationen, men det er helt forkert at fjerne de nedfaldne blade fra haven, forklarer Louise Møller, der er haveekspert og fagredaktør hos Haveselskabet:
»Du kan få det bedste muld af at lade bladene ligge. Bladene er mad til regnorme og mikroorganismer i jorden. Når du lader bladene ligge, får du den fineste humus, der er en slags kompost, hen over vinteren.«
Louise Møller anbefaler, at du flytter bladene til dine bede, hvor omdannelsen til ny muld kan ske hen over vinteren. At lade bladene ligge er godt for jordens mikroliv og struktur. Humusen blander sig nemlig med muldjorden, som allerede findes i din have. Muldjord er dog ofte leret eller sandet, og med årene bliver jordkvaliteten dårligere fordi planterne bruger af jordens næring. Blandingen af muldjord og humus vil derimod give en god jordblanding, som er god at have planter i, god til at holde på næringsstofferne, ligesom jorden har små porer, der giver ilt og vand til planterødderne.
Det kan kun svare sig at fjerne blade fra græsplænen. En græsplæne skal kunne ånde, og lader du bladene ligge, øger du risikoen for, at der går svamp i plænen, hvis bladene ligger i et tykt lag.
Pas på med at beskære træer og buske om efteråret
I modsætning til, hvad mange tror, er efteråret langtfra det bedste tidspunkt, hvis man vil beskære sine træer. Træer og buske er nemlig slet ikke særligt aktive i efterårsmånederne, og når der er meget lidt aktivitet i træet eller busken, skal man afholde sig fra at skære i det.
»Når man skærer en gren af et træ, laver man et sår i træet. I hele vinterhalvåret er der ikke meget aktivitet i træet, og der går lang tid, inden såret kan hele. Det øger risikoen for, at der går bakterier eller svampe i det her sår,« forklarer Louise Møller.
En enkelt gren kan man dog godt skære væk, hvis det er strengt nødvendigt, men så gælder det om at lave beskæringen så tidligt på efteråret som muligt. Er det mere end én gren, der trænger til en beskæring, må man vente til næste sæson.
Klip aldrig roser, hortensia og sommerfuglebuske ned om efteråret
En del buske gør det, man kalder ”at fryse tilbage”, i løbet af vinteren. Det vil sige, at de tager skade af frosten. Har man beskåret for meget inden vinteren, risikerer man at frosten gør skade på den nederste del af planten, og det kan være så fatalt at planten dør.
»En sommerfuglebusk bliver rigtig stor, og det er bedst at vente til sidst på foråret, hvis man vil skære den tilbage. Den er følsom for frost, og det bliver et problem, når vinteren ikke er mild, som de seneste, vi har haft. Sommerfuglebusken kan fint bevare størrelsen og blive stor og tæt, også selvom man venter med at beskære den til i foråret,« siger Louise Møller.
Samme råd gælder planter som roser og hortensia. Du får de flotteste blomster, hvis du venter, til vinteren er slut, inden du beskærer.
»Hvis du venter til foråret med at klippe i dine roser, kan du tydeligt se, hvor rosen har taget skade af frosten. Det kan du klippe væk. Når du klipper om foråret, skal dine roser nok blive store og fine igen,« siger Louise Møller.
Beskær frugttræerne om sommeren – ikke om efteråret
Frugttræer er særligt udsatte, når det gælder svampe og bakterier. Frugttræer bliver oftere end andre træer angrebet af svampe og bakterier, og beskærer man om efteråret, efterlader man et åbent sår, som nemt bliver angrebet. Du ser det måske ikke de første par år, men pludselig begynder dit træ at vise tegn på sygdom. Beskær i stedet frugttræerne om sommeren, hvor de heler hurtigt.
»Selvom det er sværere at se, når der er blade på træerne, så beskær i sommermånederne. Og sørg gerne for, at kronen ikke er for tæt. Du får mere frugt fra træet, hvis grenene kan få masser af lys. Frugttræer skal man endelig undgå at beskære for kraftigt. Så kommer der stor set ikke frugt det efterfølgende år. Man skal hellere beskære frugttræer lidt hvert år i stedet for en masse hvert 10. år,« siger Louise Møller.
Blommetræer og kirsebærtræer skal man beskære mindst muligt.
Tag ikke de unge grene på bærbuskene
Når bærsæsonen er ovre, kan du klippe ned i dine bærbuske i haven. Eksempelvis brombær og stikkelsbær kan beskæres om efteråret, men det er ikke lige meget, hvilke grene du tager i beskæringen.
»Tag de gamle grene først, når du beskærer bærbuske. Det er de unge grene, der giver langt flest bær,« lyder rådet fra Louise Møller.
Klip ikke stauderne ned
Vil du have en lidt flottere have og samtidig være god ved fuglene, skal du lade dine stauder stå vinteren over.
»Lad bare de visne blomsterstande stå. De bliver flotte en dag med rimfrost. Samtidig kan en del stauder også være gode for fuglene, der kan finde frø og smådyr i planterne,« fortæller Louise Møller.
Nogle stauder kan være lidt følsomme for frost, og der kan den visne blomsterstand og blade beskytte roden lidt. For andre stauder har det ikke den store betydning, men stauden kan bare være smuk at se på og hjælpe fuglene lidt.
Her er træerne, du SKAL beskære om efteråret
Har du lyttet godt til Louise Møllers mange gode råd i denne artikel? Så er det vigtigt at huske denne undtagelse: Der er træer, der skal beskæres om efteråret. Det er de træer, der er i den kategori, man kalder blødere. Blødere er kendetegnet ved, at de trækker masser af saft op af jorden og gennem træet – og det gør de allerede sidst på vinteren og i det tidlige forår. Derfor skal man IKKE beskære disse arter om foråret, men om sommeren eller efteråret:
- Birk
- Ahorn
- Valnød